Belföld választás 2018

A Jobbik után más pártokra is lecsapott a számvevőszék

Medvegy Gábor
Medvegy Gábor

újságíró. 2017. 12. 20. 20:01

Olyan irodabérletek miatt büntettek, amiket 2014-ben még nem kifogásoltak.

A Jobbik után újabb négy párt, az LMP, a DK, az Együtt és a Párbeszéd kapott furcsa büntetést az Állami Számvevőszéktől – írja a Mérce. Mindannyiuknál az irodabérlést kifogásolja a testület.

A pártok megerősítették a portálnak, hogy a 2015-ös és 2016-os évet illetően 5-10 millió forintos bírságot kaptak, aminek összegéhez a számvevőszék nem fűzött indoklást.

A Párbeszéd központi irodájával kapcsolatban azt írta a testület, hogy tiltott állami támogatást vesznek igénybe a bérléshez. Ebben az a furcsa, hogy 2014-ben az irodabérlést – ami a képviselőknek járó irodabérlet terhére történik – már vizsgálta az ÁSZ, de akkor nem talált benne kivetnivalót.

Az Együttnél is hasonló a helyzet, egy 2014 óta bérelt iroda miatt kaptak büntetést, amit korábban már ellenőrzött a számvevőszék. A DK-nál 25 vidéki és két központi irodát vizsgálhatott az ÁSZ, de a jelentéstervezet még azt sem tartalmazza, hogy melyik irodáknál, és milyen alapon vélelmeznek illegális támogatást.

Több párt is úgy gondolja, politikai megrendelésre kaptak büntetést, ami a Jobbikra kiszabott büntetés után az ellenzéki pártok további ellehetetlenítéséről szól. A pártoknak 15 napja van észrevételezni a jelentéstervezetet, de nem fellebbezhetnek a büntetés után.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Kijini Primary School students learn to float, swim and perform rescues on Tuesday, October 25, 2016 in the Indian Ocean off of Mnyuni, Zanzibar.
—
Daily life in the Zanzibar Archipelago centers around the sea, yet the majority of girls who inhabit the islands never acquire even the most fundamental swimming skills. Conservative Islamic culture and the absence of modest swimwear have compelled community leaders to discourage girls from swimming. Until now.

For the past few years, the Panje Project has made it possible for local women and girls to get into the water, not only teaching them swimming skills but aquatic safety and drowning prevention techniques. The group has empowered its students to teach others, creating a sustainable cycle. Students are also provided full-length swimsuits, so that they can enter the water without compromising their cultural and religious beliefs.

While the wearing of full-length swimsuits may be seen as subjugation, donning one in order to learn a vital life skill, which has long been and would otherwise be forbidden, is an important first step toward emancipation. Education — whether it be in or out of the water — serves as a springboard providing women and girls the empowerment and tools with which to claim their rights and challenge existing barriers.

The rate of drowning on the African continent is the highest in the world. Still, many community leaders have yet to warm up to the idea of women and girls learning to swim. The swimming lessons challenge a patriarchal system that discourages women from pursuing things other than domestic tasks. It is this tension of the freedom one feels in and under water juxtaposed with the limitations imposed upon Zanzibari women that is at the heart of this series.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.