Közélet

Orbán Viktor levelet küld a határon túliaknak

Szívhezszóló levélben kéri majd Orbán az erdélyieket, felvidékieket, vajdaságiakat a regisztrációra és voksra.

Gyorsított eljárásban szerezhetnek állampolgárságot évek óta a határon túli magyarok, akik előzetes regisztráció után, levélben, pártlistákra szavazhatnak is az országgyűlési választásokon. 2014-ben 128 ezer érvényes szavazatot adtak így le, 95 százalékuk a Fideszre voksolt. Ez akkor egy mandátumot és Fidesz-kétharmadot jelentett.

Az RTL Klub Híradója által megkérdezett szakértő szerint 2018-ban akár 200 ezer érvényes voks is bejöhet, ha ezek zömét a Fideszre adják le, akár két mandátumot is nyerhet a kormánypárt.

Orbán Viktor Tusnádfürdőn is nyíltan regisztrációra buzdította az erdélyieket, ami a fentiek fényében nem is meglepő. Az RTL birtokába jutott egy levéltervezet, amit Orbán fog majd küldeni a határon túli magyaroknak, hivatkozva az egymilliomodik gyorsítottan honosított magyar előtt tisztelegve, regisztrációra kérve az embereket. Így fogalmaz:

A szűkösség évei után most a növekedés, a gyarapodás és a nemzeti büszkeség korszaka következik.

Szerinte „az egész Kárpát-medencében magyar nyelven írják a jövőt”, majd azzal zár, hogy regisztráljon a levél olvasója és vegyen részt a választásokon. A DK persze nem örül, szerintük Orbán megvásárolja a kinti szavazatokat. A kormány elismerte, hogy menni fog levél ezekben a napokban, 204 millió forintért.

(Kiemelt kép: A csoportképen a vajdasági Lajkó Miklós és családja az ünnepélyes állampolgársági eskütétele után, mellettük Orbán Viktor miniszterelnök, Kövér László, az Országgyűlés elnöke, Áder János köztársasági elnök és felesége, Herczegh Anita a Sándor-palotában 2017. december 16-án. Lajkó Miklós az egymilliomodikként honosított külhoni magyar. MTI Fotó: Máthé Zoltán)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik