Közélet
Budapest, 2017. december 16.
A csoportképen a vajdasági Lajkó Miklós (k) és családja az ünnepélyes állampolgársági eskütétele után, mellettük Orbán Viktor miniszterelnök (b2), Kövér László, az Országgyûlés elnöke (b), Áder János köztársasági elnök (j) és felesége, Herczegh Anita (j2) a Sándor-palotában 2017. december 16-án. Lajkó Miklós az egymilliomodikként honosított külhoni magyar.
MTI Fotó: Máthé Zoltán

Orbán Viktor levelet küld a határon túliaknak

Molnár Zoltán
Molnár Zoltán

újságíró. 2017. 12. 26. 21:12

Szívhezszóló levélben kéri majd Orbán az erdélyieket, felvidékieket, vajdaságiakat a regisztrációra és voksra.
Korábban a témában:

Gyorsított eljárásban szerezhetnek állampolgárságot évek óta a határon túli magyarok, akik előzetes regisztráció után, levélben, pártlistákra szavazhatnak is az országgyűlési választásokon. 2014-ben 128 ezer érvényes szavazatot adtak így le, 95 százalékuk a Fideszre voksolt. Ez akkor egy mandátumot és Fidesz-kétharmadot jelentett.

Az RTL Klub Híradója által megkérdezett szakértő szerint 2018-ban akár 200 ezer érvényes voks is bejöhet, ha ezek zömét a Fideszre adják le, akár két mandátumot is nyerhet a kormánypárt.

Orbán Viktor Tusnádfürdőn is nyíltan regisztrációra buzdította az erdélyieket, ami a fentiek fényében nem is meglepő. Az RTL birtokába jutott egy levéltervezet, amit Orbán fog majd küldeni a határon túli magyaroknak, hivatkozva az egymilliomodik gyorsítottan honosított magyar előtt tisztelegve, regisztrációra kérve az embereket. Így fogalmaz:

A szűkösség évei után most a növekedés, a gyarapodás és a nemzeti büszkeség korszaka következik.

Szerinte „az egész Kárpát-medencében magyar nyelven írják a jövőt”, majd azzal zár, hogy regisztráljon a levél olvasója és vegyen részt a választásokon. A DK persze nem örül, szerintük Orbán megvásárolja a kinti szavazatokat. A kormány elismerte, hogy menni fog levél ezekben a napokban, 204 millió forintért.

(Kiemelt kép: A csoportképen a vajdasági Lajkó Miklós és családja az ünnepélyes állampolgársági eskütétele után, mellettük Orbán Viktor miniszterelnök, Kövér László, az Országgyűlés elnöke, Áder János köztársasági elnök és felesége, Herczegh Anita a Sándor-palotában 2017. december 16-án. Lajkó Miklós az egymilliomodikként honosított külhoni magyar. MTI Fotó: Máthé Zoltán)

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Farkas Norbert / 24.hu
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.