Belföld

Tömegével juthatnak magyar személyazonossághoz a csalók Ukrajnában

Kárpátaljai magyarok kiszolgáltatott helyzetével élnek vissza a bűnözők.

Ezrével juthatnak bűnözők magyar útlevélhez Ukrajnában a honosítási folyamat kiskapuja miatt – írja az Index. A csalók azt használják ki, hogy a honosítási okiraton és személyigazolványon nincs fénykép, a kormányablakban dolgozók pedig gyakran nem kérnek az igénylőtől fényképes igazolványt.

A portálnak egy ukrán nyomozó elmondta: évek óta virágzik a magyar állampolgársággal való üzletelés, ha az életkor nagyjából megegyezik, bárki vehet magának új magyar személyazonosságot. A cikk szerint Kárpátalján nyílt titok az „üzletág” létezése, minden településen találni valakit, aki eladta a papírjait, vagy ismer olyat, aki eladta.

A fénykép nélküli, de magyar állampolgárságot igazoló iratokat 200-500 ezer forint közötti összegért veszik meg a dílerek, és 600 ezer-1,5 millió forintért adják tovább a „végfelhasználónak”. A 20-40 éves korúak okmányai a legértékesebbek. A dokumentumokkal be kell menni egy magyarországi kormányablakba, és igényelni egy útlevelet. Ehhez fényképet csinálnak a csalóról, leveszik az útlenyomatát, és pár hét alatt el is készül az eredeti fényképpel és ujjlenyomattal ellátott uniós útlevél.

Az ukrán nyomozó szerint a határhoz közel már rájöttek a csalásra, legalább egy ukrán útlevelet elkérnek, de Budapesten még mindig van több olyan kormányablak, ahol ellenőrzés nélkül csinálnak útlevelet, állítólag beépített emberek is.

A cikkből kiderül: legtöbbször mélyszegénységben élők, betegek adják el állampolgárságukat, vagy olyanok, akiknek beteg családtagjuk, adósságuk van, és nem tudnak máshogy pénzhez jutni. Legtöbbször ismeretség alapján szerveződik az üzlet, de az is előfordul, hogy polgármesterek, lelkészek, helyi vállalkozók intézik a közösségük lakóinak, és meg is gazdagodhatnak belőle.

A portál forrásai szerint a cigányok még kiszolgáltatottabbak: saját közösségeik vezetői kényszerítik őket a magyar állampolgárság megcsináltatására, amit kötelezően be kell szolgáltatni, pénzt pedig vagy kapnak érte, vagy nem. Az is előfordult már, hogy őket vették elő azért, mert valaki a nevükkel az EU-ban bűntényt követett el.

A fővárosi kormányhivatal Állampolgársági és Anyakönyvi Főosztálya az Index megkeresésére annyit válaszolt, hogy utólag is összevethetik a honosítási kérelemben szereplő arcfényképet az útiokmány-nyilvántartásban lévővel, de arra biztonsági okokból már nem válaszoltak, hogy visszamenőleg is végeznek-e ellenőrzéseket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik