Közélet

Orbán attól fél, hogy behúzott függöny mögött kell majd ünnepelni a karácsonyt

A miniszterelnök szerint valakik azt akarják, hogy ne azok legyünk, akik vagyunk. Ez a karácsonyi üzenete.

Karácsonyi publicisztikát tett közzé a Magyar Időkben Orbán Viktor. Az írás akörül forog, hogy a miniszterelnök szerint támadás alatt áll a keresztény Európa, amit a magyarok védelmeznek.

Antall Józseftől idéz: „Európában még az ate­ista is keresztény”. Majd Babitsra hivatkozva írja, hogy keletről hozott jellemünk és a keresztény nyugati kultúra találkozásából született a magyar szellem. Nem felejti el megjegyezni: „nemzetünk évezredes teljesítményével hozzájárultunk Európa fölemelkedéséhez”.

A krisztusi parancs is előkerül az írásban: „Szeresd felebarátodat, mint magadat”. Orbán szerint ezt emlegetve akarják „szemünkre hányni, hogy bár kereszténynek valljuk magunkat, mégsem akarjuk, sőt nem is engedjük, hogy más földrészről érkező milliók betelepülhessenek Európába”. Azt írja, a tanítás része az is, hogy szeretnünk kell önmagunkat, ez „azt is jelenti, hogy vállaljuk és óvjuk mindazt, amik és akik vagyunk”.

A kereszténység nem arról szól – így a miniszterelnök – hogy hányan járnak templomba, vagy hányan imádkoznak őszintén. „Meghatározza fölfogásunkat az igazságosság és az igazságtalanság mivoltáról, a férfi és nő viszonyáról, a családról, a sikerről, a munkáról és a becsületről” – áll az írásban. Úgy vélekedik, hogy életfilozófiánk kiindulópontja az élet értéke, ami nélkül az „emberi jogokat” (ezt Orbán teszi idézőjelbe) és hasonló modern kori képződményeket sem tudnánk értékelni.

Az európai élet fundamentumai támadás alatt állnak – kongatja meg a vészharangot. „Nem akarjuk, hogy a szentestét csak behúzott függönyök mögött ünnepelhessük, nehogy megsértsük mások érzékenységét. Nem akarjuk, hogy a karácsonyi vásárainkat átnevezzék, azt meg végképp nem akarjuk, hogy betonkockák mögé kelljen hátrálni. Nem akarjuk, hogy megfosszák gyermekeinket a Mikulás- és angyalvárás örömeitől. Nem akarjuk, hogy elvegyék tőlünk a feltámadás ünnepét. Nem akarjuk, hogy aggodalom és félelem kísérje az ünnepi istentiszteleteinket. Nem akarjuk, hogy az újévet köszöntő tömegben zaklassák asszonyainkat, lányainkat” – sorolja.

Szerinte Európa immunrendszerét szándékosan gyengítik, de azt nem nevezi meg, hogy kikre gondol. Azt se, hogy kik azok, akik szerinte azt akarják, hogy „ne azok legyünk, akik vagyunk”. Azokat sem nevezi meg, akik szerinte „azt akarják, hogy keveredjünk össze más világból érkezett népekkel, és az összekeveredés problémamentessége érdekében változzunk meg”.

A jövő évre azt ígéri, „amíg a nemzeti kormány áll az ország élén, addig okosan, szelíden, de megalkuvás nélkül dolgozunk azért, hogy hazánk keresztény kultúrájú és magyar ország maradjon. És mindent megteszünk annak érdekében, hogy Európa is megmaradjon európainak”­.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik