Közélet

Soros-kampány: Kósa Lajos debreceni civileket támad

Szerinte a szervezet valójában a menekültek betelepítésében érdekelt.

Néhány nappal az után, hogy a pécsi önkormányzat határozatban ment neki egy civil szervezetnek, sőt, a helyieket arra is felszólították, hogy ne adjanak nekik bérbe helyiséget, Kósa Lajos egy debreceni egyesületre támadt hétfői sajtótájékoztatóján.

A hajdú-bihari megyeszékhely egykori polgármestere most megyei jogú városok fejlesztéséért felelős tárca nélküli miniszter, de eme tisztségében is fontosnak érezte, hogy kiálljon és az MTI tudósítása szerint azzal vádolta meg az Alternatív Közösségek Egyesületét, hogy „csak látszólag végez civil tevékenységet, valójában a menekültek betelepítésében, integrációjában és családegyesítésében lesz feladata”.

A kormánypárt szemét az szúrja, hogy ahogy a pécsi Emberség Erejével Alapítvány, úgy a debreceni egyesület is elvállalta, hogy koordinálja a Soros György-féle Nyílt Társadalom Alapítványok támogatásával megvalósuló, a helyi civil közösségek megerősítéséről szóló programot.

Kósa kijelentette: „amíg a Fidesz vezeti Magyarországot, nem engedi, hogy beteljesüljön a Soros-terv”. Szerinte „elkezdődött Magyarországon azoknak a civil szervezeteknek a szervezése, amelyek részt vesznek az Európai Parlament kötelező betelepítési kvótájának végrehajtásában”.

Az Alternatív Közösségek Egyesülete honlapján az olvasható, hogy a projekt keretében egy regionális közösségi teret hoznának létre Debrecenben, ahol támogatást adnak közösségi projektekhez. A miniszter viszont ekképpen jogászkodott: „a szervezet működése átláthatatlan, hiszen a milliárdostól kapott támogatást nem társegyesületeknek adja tovább, hanem úgynevezett csoportoknak, amelyek nem bejegyzett egyesületek, így nem is jogi személyek.”

A debreceni dehir.hu arról is ír, hogy a sajtótájékoztatón felszólalt Papp László polgármester, aki azt mondta, „tiltakoznak az ellen, hogy álcivil szervezetként karitatív álca mögé bújva erősítsék Soros György tevékenységét”. Papp egyenesen azt kérte a szervezettől, hogy „hagyjanak fel a működésükkel, a debreceni önkormányzat nem hiszi el, hogy karitatív munkát végeznek, ugyanis Debrecen meg tudja oldani a helyi szociális problémákat”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik