Közélet

Orbán egyik főellenségétől kérte az angliai magyarok védelmét Ujhelyi István

Több ezer választ és javaslatot gyűjtött be az elmúlt hetek online konzultációja során a Nagy-Britanniában élő magyaroktól az MSZP-s EP-képviselő, Ujhelyi István mozgalma. A Radikális Európai Demokraták nevű mozgalom a Brexit-tárgyalások miatt kérdezte meg a Nagy-Britanniában élő magyarokat, akiknek a száma több százezerre tehető.

Radikalizálódik az MSZP volt alelnöke
Ujhelyi István EU-párti mozgalmat indít.

A válaszokat összegezték Ujhelyiék és átadták Guy Verhoefstadtnak, akit Magyarországon arról szokás ismerni, hogy a Liberálisok frakcióvezetőjeként gyakran bírálja Orbán Viktort. Azonban ő az Európai Parlament Brexit-ügyi főtárgyalója is, így érthető, miért őt kereste meg az MSZP-s politikus.

Ujhelyi Facebook-posztja szerint Verhoefstadt

ígéretet tett arra, hogy mindegyik felmerült kérdést megválaszolja és képviseli a kivándorolt magyarok érdekeit is a tárgyalások során.

A kivándoroltak érdekképviseletével régóta foglalkozó MSZP-s képviselő a Nagy-Britanniában élő magyarok javaslatait, észrevételeit és elvárásait a brit kilépési folyamattal, pontosabban saját státuszukkal és jövőjükkel kapcsolatban kérdezte. Szerinte a Brexittel mindkét fél, az Egyesült Királyság és az európai közösség, ezen belül Magyarország is csak veszíteni fog, ezért a mostani folyamatok egyik legfontosabb célkitűzése a veszteségek minimalizálása kell, hogy legyen.

Miközben a kormány nem létező Soros-tervről konzultál, addig én a sokszázezer honfitársunkhoz fordultam egy valóban fontos, a jövőjüket érintő ügyben

– írta Ujhelyi István, hozzátéve, hogy „az EU és Nagy-Britannia között legutóbb létrejött részmegállapodás garantálni kívánja az uniós állampolgárok, így a magyar munkavállalók jogait, de a részeredmények törékenysége miatt  szükséges megvédeni az elért eredményeket és egyértelműsíteni az elvárásokat.”

A háromezer válaszoló közül sokan jelezték aggodalmukat, hogy miután nem automatikus a szerzett jogok védelme, ezért a brit kormány gálánsnak tűnő ajánlatától függetlenül is bárki elveszítheti jelenlegi státuszát, ezzel veszélyeztetve bérleti- és munkaszerződéseit, bankszámláit. Ugyancsak többen felhívták arra a figyelmet a brit földön élő magyarok közül, hogy a Brexit-részmegállapodás szövege szerint egy jövőbeni brit parlament bármikor felmondhatja az állampolgári jogokról szóló megállapodást.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik