Közélet

Németh Szilárd kedvenc faszobrásza Bendegúz-szobrot készít Csepelnek

16 millióból készül el az alkotás, elvileg napokon belül.

Sokan fanyalognak, sokan imádják őket, mindenesetre megosztó jelenséggé vált az utóbbi évek Budapestjén a sok zsánerszobor. Bronzba öntötték már a Blikket árusító rikkancsot, Columbo felügyelőt és Bud Spencert is, most pedig a magyar filmtörténet egyik kultműve, az Indul a bakterház kaphat szobrot Csepelen:

a kerületi önkormányzat ugyanis még július 13-án szerződést kötött Sárossy Tibor sárospataki képzőművésszel egy, a szereplőket mintázó szobor létrehozására (akinek a nevét nem sikerült helyesen leírni, Sárosinak írták a dokumentumban).

A szerződésben laokoóni mintára csak Bendegúz-szoborcsoportként említett műalkotás többrétű feladatokat ró Sárossyra: neki kell az életnagyságú szobrot bronzba öntenie, de a kőtalapzat elkészítése is az ő munkája lesz. A szoborcsoport három alakból áll majd: az egyik maga a 150 centis Regős Bendegúz, a másik a csak „Öreg hölgyként” emlegetett 170 centis alak (valószínűleg a banya, ténsasszony, „rusnya szerzet” stb.), a harmadik pedig a 45 centi magas kutya, amelyikre Bendegúz ráfogta a kamra megdézsmálását. Három korsó is került a bronzkompozícióra, aminek csiszolt mészkó lesz az alapja.

A szobrot a csepeli Szent István út 230., azaz a Királyerdei Művelődési Ház előtt helyezik majd el (ld. a fenti Google utcaképet). A környezet elrendezését a szobrász irányításával a Csepeli Városgazda Zrt. készíti el, úgy mint alapozás, tereprendezés, megközelítés, megvilágítás.

A szobrász a munkáért bruttó 16 millió forintra tarthat igényt, aminek felét előlegben meg is kaphatja.

A szobor gyorsan el fog készülni, december 20. a határidő, jövő február 20-án már át is adják a tervek szerint. Nem is akárhogy, a szerződés így fogalmaz:

Szobrászművész kijelenti, hogy a feladat elvégzéséhez megfelelő szakértelemmel és képzettséggel rendelkezik, továbbá vállalja, hogy jelen szerződésben foglalt kötelezettségeinek legjobb tudása szerint, határidőre, első osztályú minőségben eleget tesz.

De miért is érdekes Sárossy szobrászművész? Azért, mert rokoni szálak fűzik Németh Szilárdhoz, a Fidesz alelnökéhez, Csepel erős emberéhez, korábbi polgármesteréhez, és emiatt vagy sem, de Sárossy több szobormegrendelést is kapott már a kerülettől.

Az ellenzék még a 2014-es országgyűlési választások előtt fordult az ügyészséghez, mondván gyanús nekik, hogy Sárossy kerületi pénzt (300 ezer forintot) kapott 2013-ban egy Pácinban elhelyezendő faszobra elkészítéséhez. A Központi Nyomozó Ügyészség ugyan nem lelte nyomát kötelességszegésnek vagy hűtlen kezelésnek, de egy érdekes információt elejtettek: hogy hiába tagadnak a felek, Németh és Sárossy rokonok – írta meg anno az Index.

Szenteczky János MSZP-s kerületi politikus akkor azt mondta a lapnak, ő úgy tudja (bár ezt a kerület nem erősítette meg), Sárossynak már akkor volt négy megrendelése a kerülettől, szerinte a Trianon-, a Szent István- és az Árpád fejedelem-szobrok is az ő munkái. Ábel Attila akkori kerületi alpolgármester elismerte, hogy a szobrok Sárossy alkotásai, de hozzátette, több közadakozásból készülhetett el. Azóta a tragikusan elhunyt kenusnak, Kolonics Györgynek is állított szobrot, Arany Jánosnak reliefet, Jerzy Popieluszko lengyel papnak emlékművet (ezt 4,5 millió forintért) a kerületben.

A legnagyobb dobás azonban az a kőkereszt volt, amit az egyik, kerületi Lidl áruház elé állíttatott nemrég Németh bosszúból, mert az áruházlánc egy nyugati reklámban leszedte a keresztet egy görög joghurtos hirdetésről. Ez ráadásul a csepeliek 4,2 millió forintjába került.

Regős Bendegúz valószínűleg ekképpen kommentálta volna a teljes történetet:

Én mindig is jó szándékú gyerek voltam, csak mire a szándékom végére értem, rossz lett.

Kiemelt kép: MTV/Sárközi Ágnes

Helyreigazítás

Németh Szilárd kedvenc faszobrásza Bendegúz-szobrot készít Csepelnek” című, 2017. december 13. napján kelt cikkünkben – korábbi cikkek sajtóinformációk alapján – valótlanul állítottuk, hogy Sárosi Tibor szobrászművész Németh Szilárd Fidesz alelnök, Csepel erős embere, korábbi polgármesterének rokona. A valóság ezzel szemben az, hogy, hogy a Ptk. értelmében Németh Szilárd és Sárosi Tibor nem rokonok. A hibáért az érintettek és olvasóink elnézését kérjük.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik