Közélet

Megmenekül a kebab és a döner

Nem kapta meg a szükséges 376 szavazatot az a javaslat az Európai Parlamentben, amely ellenezte volna foszfáttartalmú adalékanyagok használatát, így továbbra is maradhat foszfát a kebabban – írja a 444.

Az Európai Bizottság így engedélyt adhat különböző foszfátok használatára csirke-, marha-, bárány- és borjúhús esetében. Ez di-, tri- és polifoszfátokat jelent, a jelzésük E 338-tól 452-ig terjed. Az Európai Bizottság arra hivatkozott, hogy így különféle húsokat egységesen lehet sütni és fagyasztani.

Az Európai Parlament Környezetvédelmi Bizottsága a szocialisták és a zöldek nyomására kifogásolta korábban a foszfát használatát, mégpedig azért, mert az szív- és érrendszeri problémákat okozhat. Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hivatal szerint azonban naponta 4200 miligramm foszfát bevitele a szervezetbe veszélytelen, egy adag döner pedig csak 134 miligramm foszfátot tartalmaz.

A döneresek az EU-ban naponta közel 500 tonna dönerhúst használnak fel, az Európai Parlament döntése pedig összesen 110 ezer munkahelyre van hatással.

Kiemelt kép: Angela Merkel német kancellár dönert eszik; Europress/Erbil Basay/Anadolu Agency

Ajánlott videó

Olvasói sztorik