Közélet
BERLIN, GERMANY - JUNE 27: German Chancellor Angela Merkel cuts pieces of Turkish doner kebab during her visit to the 42nd summer fest of the parliamentary "Working Committee for Mid-sized Enterprises" in Berlin, Germany on June 27, 2017. Erbil Basay / Anadolu Agency

Megmenekül a kebab és a döner

D. Kovács Ildikó
D. Kovács Ildikó

újságíró. 2017. 12. 13. 15:57

Nem kapta meg a szükséges 376 szavazatot az a javaslat az Európai Parlamentben, amely ellenezte volna foszfáttartalmú adalékanyagok használatát, így továbbra is maradhat foszfát a kebabban – írja a 444.

Az Európai Bizottság így engedélyt adhat különböző foszfátok használatára csirke-, marha-, bárány- és borjúhús esetében. Ez di-, tri- és polifoszfátokat jelent, a jelzésük E 338-tól 452-ig terjed. Az Európai Bizottság arra hivatkozott, hogy így különféle húsokat egységesen lehet sütni és fagyasztani.

Az Európai Parlament Környezetvédelmi Bizottsága a szocialisták és a zöldek nyomására kifogásolta korábban a foszfát használatát, mégpedig azért, mert az szív- és érrendszeri problémákat okozhat. Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hivatal szerint azonban naponta 4200 miligramm foszfát bevitele a szervezetbe veszélytelen, egy adag döner pedig csak 134 miligramm foszfátot tartalmaz.

A döneresek az EU-ban naponta közel 500 tonna dönerhúst használnak fel, az Európai Parlament döntése pedig összesen 110 ezer munkahelyre van hatással.

Kiemelt kép: Angela Merkel német kancellár dönert eszik; Europress/Erbil Basay/Anadolu Agency

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.