Közélet

Az Európai Parlament kinyírná a dönert

Az Európai Parlament Környezetvédelmi, Közegészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Bizottsága nem engedélyezné, hogy foszfátot adjanak a fagyasztott dönerhúshoz – írja a portfolio.hu. Ha decemberben az Európai Parlament elfogadja a döntést, véget érthet az eddigi dönergyártás.

A dönerhúsban lévő foszfát segít a víz megkötésében, összetartja a hús alkotóelemeit, hogy azok stabilabban álljanak a nyárson. A foszfát nélkül hamarabb kiszáradna a hús és szétesne.

Az Európai Bizottság engedélyezte volna a foszfát használatát, de az Európai Parlament Környezetvédelmi Bizottsága a szocialisták és a zöldek nyomására ezt kifogásolta, mégpedig azért, mert a foszfát szív- és érrendszeri problémákat okozhat.

2014-ben az Európai Parlament már engedélyezte a foszfát alkalmazását különböző húskészítményekben, azaz a döner kizárása diszkriminatív lépés lenne. Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hivatal szerint naponta 4200 miligramm foszfát bevitele a szervezetbe veszélytelen, egy adag döner pedig csak 134 miligramm foszfátot tartalmaz.

A döneresek az EU-ban naponta közel 500 tonna dönerhúst használnak fel, az Európai Parlament döntésétől pedig összesen 110 ezer munkahely sorsa függ.

Kiemelt kép: MTI Fotó/Cseke Csilla

Címkék: dönerdöner kebab

Ajánlott videó mutasd mind

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

A cikkhez ide kattintva szólhatsz hozzá.
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.