Közélet

Az Európai Parlament kinyírná a dönert

Az Európai Parlament Környezetvédelmi, Közegészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Bizottsága nem engedélyezné, hogy foszfátot adjanak a fagyasztott dönerhúshoz – írja a portfolio.hu. Ha decemberben az Európai Parlament elfogadja a döntést, véget érthet az eddigi dönergyártás.

A dönerhúsban lévő foszfát segít a víz megkötésében, összetartja a hús alkotóelemeit, hogy azok stabilabban álljanak a nyárson. A foszfát nélkül hamarabb kiszáradna a hús és szétesne.

Az Európai Bizottság engedélyezte volna a foszfát használatát, de az Európai Parlament Környezetvédelmi Bizottsága a szocialisták és a zöldek nyomására ezt kifogásolta, mégpedig azért, mert a foszfát szív- és érrendszeri problémákat okozhat.

2014-ben az Európai Parlament már engedélyezte a foszfát alkalmazását különböző húskészítményekben, azaz a döner kizárása diszkriminatív lépés lenne. Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hivatal szerint naponta 4200 miligramm foszfát bevitele a szervezetbe veszélytelen, egy adag döner pedig csak 134 miligramm foszfátot tartalmaz.

A döneresek az EU-ban naponta közel 500 tonna dönerhúst használnak fel, az Európai Parlament döntésétől pedig összesen 110 ezer munkahely sorsa függ.

Kiemelt kép: MTI Fotó/Cseke Csilla

Ajánlott videó

Olvasói sztorik