Közélet

Kövér László: Hosszútávon nem jó a kormánynak, ha béna az ellenzék

Kövér László az Inforádió Aréna című műsorában arról beszélt, hogy szerinte aFidesz támogatóinak nem szabad vakon hinniük a közvélemény-kutatási adatoknak, mert ezekben manipuláció is lehet.

A Jobbik és az Állami Számvevőszék ügyével kapcsolatban megjegyezte, hogy

Vannak, akik azt mondják, hogy egy egyébként morálisan szétesett pártot most a külső nyomás összetömöríti. Meglátjuk, hogy összehozza-e a Jobbik szétesőben lévő táborát vagy éppen az ellenkező hatást fejti ki. Maradjunk annyiban, hogy »bénák«, – ahogy a miniszterelnök fogalmazott egyszer a parlamenti patkóban az azonnali kérdések órájában – ha nem képesek a törvényeket betartva gazdálkodni és a saját cselekedeteik konzekvenciáit előre kiszámolni.

Hozzátette, hogy

politikai ügyekben ezt már láttuk a Jobbiktől, vagyis nem nagyon voltak képesek eddig sem a cselekedeteik, mondjuk az Alaptörvény módosításától való távolmaradásuk politikai következményét előre kiszámolni. Annak, amit most néppártosodás címén csinálnak, azaz, hogy a baloldali választóknak kezdenek udvarolni, a politikai következményeit rajtuk kívül mindenki látta előre, biztosan nem tesz jót a Jobbik szavazóbázisának. Kormánypárti politikusoknak az, hogy az ellenzék ilyen béna és szétesett, az rövidtávon előnyös, de hosszútávon nem jó, mert még egy ilyen ellenzék is kormányra kerülhet egy történelmi véletlen okán, és akkor „jaj az országnak”.

Kövér manipulációt is lát abban, hogy több közvélemény-kutatás szerint tovább nőtt a Fidesz előnye.

Ne tévedjenek el a felmérések számait látva, mert az összes közvélemény-kutató cég abban versenyez ebben a pillanatban, hogy melyik tud nagyobb előnyt kihozni a Fidesz javára. Biztos vagyok abban, hogy vannak valóságos tendenciák, vannak olyan politikai hátsó szándékok is, hogy ha túlmérjük a Fideszt, akkor a választási kampány elején, a jövő év elején könnyebben el lehet adni egy negatív tendenciát, csökken a Fidesz támogatottsága, akkor kicsit visszaigazítják a számokat a realitásokhoz, hogy mire a választásokhoz érünk, hitelesek legyünk.

Megjegyezte, hogy nemcsak itthon, hanem egész Európában csődközeli állapotban van a baloldal.

 

 

 

Kiemelt kép: MTI Fotó/Komka Péter

Ajánlott videó

Olvasói sztorik