Közélet

Habonynak pont ott van hongkongi cége, ahol a kínai letelepedési kötvényesek is üzletelnek

Habony Árpádnak, Orbán Viktor miniszterelnök tanácsadójának és kormányközeli médiatulajdonosnak van egy hongkongi cége, amely ugyanabban az irodában van bejegyezve, ahol a letelepedési kötvényes üzletben érintett kínai vállalkozói kör is feltűnt – írja a Direkt36 tényfeltáró központ a 444 oldalán megjelent cikkében.

Habony 2015 áprilisában szállt be az Asia Frontier Limited nevű hongkongi cégbe, amelynek egyetlen részvényese és igazgatója is egyben. A cégről keveset lehet tudni: honlapja nincs, pénzügyi adatait nem találtuk meg és az sem világos, hogy milyen tevékenységet végez.

A tulajdonos személyén kívül azonban érdekessé teszi az is, hogy a hongkongi cégadatbázis szerint egy olyan társaság intézi az ügyeit Hongkongban, amelyik a kínai letelepedési kötvényeket árusító üzleti kör több cégének is dolgozik. Habony több ezer, hasonló szolgáltatást nyújtó titkár közül is választhatott volna, mégis pont annál a cégnél kötött ki, amelyiknél a kötvényeket milliárdos nyereséggel árusító cég.

A letelepedési kötvényprogramot a Habonnyal régóta közeli viszonyban lévő Rogán Antal kezdeményezte még 2012-ben a parlament gazdasági bizottságának elnökeként. A külföldieknek pénzért letelepedési engedélyt kínáló kötvényprogram célja az volt, hogy forráshoz juttassa a magyar költségvetést. A programon az állam veszít, viszont a kötvények értékesítésével foglalkozó cégek, amelyeknek a vásárlók kezelési költséget fizetnek, milliárdokat nyertek az üzlettel.

Habony nem először bukkan fel a kínai kötvényes cég közelében. A 444 számolt be róla, hogy a kínai letelepedési üzletben érdekelt Jonathan Chan e-mail címét használták egy exkluzív hongkongi, Habony és barátnője nevére szóló helikopteres városnézés lefoglalásához. Idén nyáron pedig Demján Sándor társaságában, egy Makaóból érkező magánrepülőből kiszállva fényképezték le Habonyt. A Magyar Nemzet információi szerint Habonyék a „letelepedésikötvény-programmal kapcsolatban jártak a Makaó mellett fekvő Hongkongban”.

Habonyt a Direkt36 megkérdezte a hongkongi cégről, de nem válaszolt a kérdésekre.

(Kiemelt képünkön Habony Árpád látható. Fotó: MTI/Mohai Balázs.)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik