Közélet

9,5 milliárdot ad az állam a hiánnyal küszködő Pécsnek

A város fideszes képviselője szerint a hiány a 2009 előtti szocialista városvezetésnek köszönhető.

9,5 milliárd forintot kap az államtól a pécsi önkormányzat, amely 7,5 milliárdos költségvetési hiányt halmozott fel – derül ki a Szabad Pécs cikkéből.

Páva Zsolt polgármester azt nyilatkozta: az összeggel teljes mértékben konszolidálható a költségvetés, és „a következő időszakot illetően is lehetőséget ad az építkezésre”. A városvezető méltatta Csizi Pétert és Hoppál Pétert, a város önkormányzati képviselőit is, akik „a tárgyalások alatt úgy álltak ki a városért, mint képviselők még soha a rendszerváltás óta”.

A Szabad Pécs megjegyzi: a hiány Páva polgármestersége alatt halmozódott fel, és már 2014-ben is vállalt át a kormány hiteleket Pécstől. A portál szerint az sem idén vált nyilvánvalóvá, hogy nem jól gazdálkodik a város, hanem idén tavasszal hozták nyilvánosságra az addig titkolt problémákat, illetve „a korábban még szabad megyei sajtó is rendre megírta, hogy toldozgatják-foldozgatják a hiányt, ami egyre csak gyűlik”.

Csizi Péter ugyanakkor azt mondta: „A kabinet és a miniszterelnök, Orbán Viktor is úgy látja, hogy ezt a helyzetet egymaga Pécs akkor képes megoldani, amennyiben a kormányzat még az eddigieknél is komolyabb partnerséget kínál.” Arról is beszélt, hogy „részleteiben megismertették a kormánnyal, hogy pontosan milyen ok-okozati összefüggések vannak a szocialista városvezetések ténykedései és a jelenlegi pénzügyi helyzet között”, habár 2009 óta a fideszes Páva Zsolt vezeti a várost.

A Szabad Pécs szerint az állami támogatásnak feltételei is vannak, leépítések és megszorítások jöhetnek. Úgy tudják, más hiánnyal és adóssággal küzdő önkormányzatok is hasonló segítséget kaphatnak majd.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik