Közélet

Roszatom: tervezték a sugárszennyezett terület rehabilitációját

Közbeszerzést írtak ki egy sugárszennyezett terület rehabilitációjára az oroszországi Majakban – állítja Jávor Benedek európai parlamenti képviselő.

A Roszatom hétfői közleményében azt írta, hogy a munkálatokat már régebb óta tervezték, a programot az Oroszországi Föderáció kormánya 2015. november 19-én hagyta jóvá 1248. számú rendeletében.

A Majak radiokémiai üzem területének szennyezése a XX. században a vállalat 1940-1970 között folytatott tevékenységgel függ össze, mindenekelőtt az erősen sugárzó folyékony nukleáris hulladék tárolójában 1957-ben történt robbanással. Ezek azok a tárolók amelyek a kistimi baleset kapcsán híresültek el. A Roszatom folytatja a szovjet nukleáris örökség felszámolását és sikeresen elvégezte már a korábbi, 1. számú szövetségi célprogramban szerepelt munkálatokat a Karacsáj-tó nukleáris szennyeződéstől való megtisztítása érdekében. Jelenleg a Roszatom – túlzás nélkül állítható – történelmi jelentőségű lépéseket tesz a Majak tevékenységéből fakadó szomorú örökség felszámolására

– fogalmaztak.

Mint írták, 2016-ban a nukleáris hulladékkezeléssel foglalkozó RoszRAO orosz szövetségi vállalat állami közbeszerzés keretében már felmérte a Majak sugárszennyezettségét és a kapott adatok alapján a Roszatom szakértői összeállították azt a műszaki feladatot, amely alapján 2018-ban az egyik szennyezett területrész rehabilitációját végzik majd el. Az érintett terület nagysága 30 ezer négyzetméter. Az ütemterv szerint a fő munkálatokat 2018 májusára tervezik.

A rehabilitációs célprogram részeként a Roszatom mintegy 4,3 millió négyzetméternyi, a szovjet időkben elszennyezett területet tervez megtisztítani, tették hozzá.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik