Közélet

Díjat nyert az öngyilkosságról szóló cikksorozatunk

A zsűri idén munkatársunknak, Balavány Györgynek ítélte az egészségügyi ismeretterjesztésért alapított díjat, az öngyilkosság megelőzésével foglalkozó riportsorozatáért.

December elsején adták át ünnepélyes keretek között az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete által alapított Nekem Szól! Egészségértés Díj 2017 pályázat díjait.  Idén öt kategóriában hirdettek nyerteseket: az elismerést egészségügyi és oktatási intézmények, egészségügyi szakemberek, betegszervezetek, társadalmi, állami és gazdálkodó szervezetek, illetve újságírók kaphatták.

Az Újságírók és bloggerek kategória arany fokozatú díját Balavány György, a 24 újságírója érte el az öngyilkosság-megelőzésről szóló, lapunkban megjelent riportsorozatával

A Szinapszis Kutató Intézet „Egészségértés” kutatásának eredményei szerint a magyar lakosság több, mint felének rendszeresen meggyűlik a baja az egészségügyi információk értelmezésével, amelyek ahhoz szükségesek, hogy elkerülhessék a betegségeket, megfelelő időben eljussanak az orvoshoz, vagy megtalálják az állapotuknak leginkább megfelelő kezeléseket.

Államilag nem támogatott projekteket díjaztak

Az Egészségügyi szakemberek kategóriában az első helyezést Dér Péter gyógyszerész nyerte el online tanácsadást végző Facebook-csoportjával.  A Betegszervezetek kategóriában első lett a Ritka Betegek Országos Szövetsége, amely a ritka betegségekben érintetteknek és hozzátartozóiknak nyújt hiánypótló tájékoztatást. A Társadalmi-, állami- és gazdálkodó szervezetek kategória nyertese az Országos Mentőszolgálat, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat, a Magyar Resuscitatiós Társaság és az Alerant Zrt. Szív City – Te is lehetsz hős! projektje. A pályázat különdíjasa az EgészségKommandó, ami az interneten fellelhető egészségügyi oldalakat szakmai szempontok alapján értékeli, hogy kiszűrje a nem hiteles információkat. A fődíjat az Országos Gerincgyógyászati Központ kapta meg a gerincproblémákkal küzdőknek szóló oktató- és tanácsadó kiadványaikért.

A betegek többsége hamis információkhoz jut

A Nekem szól! Egészségértés díj  célkitűzése, hogy támogassa azokat a kezdeményezéseket, amelyekkel a hiteles és érthető egészségügyi információk mindenki számára  elérhetővé válhatnak.

Thomas Straumits, az AIPM elnöke szerint az alacsony egészségértés nemcsak az egyén számára kedvezőtlen, de az egészségügyi rendszer forrásainak pazarlásához is vezethet.

Egy másik felmérés ugyanis azt mutatja: az érintettek három alkalomból kétszer valós segítség helyett az interneten keresnek rá tüneteikre, és az esetek túlnyomó többségében (78%-ban) nem hiteles információhoz jutnak hozzá, ami gátolja az egyént problémája valós megoldásában – áll az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete (AIPM) közleményében.

Fotó:24.hu/Karancsi Rudolf

Olvasói sztorik