Közélet

Már nem Zánka mindenható ura a napi 110 ezerért nyaraló táborfőnök

Csendben leváltották Hornyák Tibort az Erzsébet Táborok Kft. éléről, miután kiderült, hogy a rászoruló gyerekek üdültetéséért felelős hivatalnok a Balaton-part egyik legdrágább szálláshelyét bérelte ki magának, és onnan járt be zánkai munkahelyére.

Hornyákról augusztusban a 24.hu írta meg, hogy a nyári táboroztatás idején egy Zánka melletti faluban, Monoszlón napi 110 ezer forintos áron bérelt egy úszómedencés házat.

A botrány kirobbanása után több párt felszólította az Emberi Erőforrások Minisztériumát, hogy menessze zánkai vezető posztjáról Hornyákot, aki egyszerre volt az egész tábort tulajdonló Erzsébet a Kárpát-medencei Gyermekekért Alapítvány főtitkára és az üzemeltetést végző Erzsébet Táborok Kft. ügyvezető igazgatója. Még a Fidesz is kiakadt, Budai Gyula képviselő azt mondta, felháborító és elfogadhatlan, hogy Hornyák napi 110 ezer forintért bérelt egy luxusvillát.

Az Emmi viszont a védelmébe vette, a minisztérium akkor azt közölte:

magánügy, hogy az állami támogatással rászoruló gyerekeket üdültető alapítvány főtitkára mire költi a fizetését.

Hornyák pedig azzal érvelt, hogy havi nettó 1 millió 850 ezer forintot keres, és saját maga fizette több mint egy hónapig a szálláshelyet.

Forrás: AirBnB

Néhány hete információt kaptunk arról, hogy visszavonták Hornyák megbízatását, ám hiába kérdeztük az alapítói jogot gyakorló Szeged-Csanádi Egyházmegye sajtóirodáját, azt írták:

Nem jogosultak a feltett kérdések megválaszolására.

Azt javasolták, forduljunk az Erzsébet a Kárpát-medencei Gyermekekért Alapítványhoz. Ott viszont azt közölték, hogy Hornyákot nem váltották le sem az alapítvány főtitkári, sem a kft. ügyvezetői tisztségéből. „A szervezeteket érintő változásokról tájékoztatni fogjuk a sajtó képviselőit” – írták október 30-án.

Ehhez képest az Opten adatai szerint már másnap, október 31-én bejelentették a cégbíróságon, hogy megszüntetik Hornyák megbízatását, és helyette Ledvényi Csabát nevezik ki az Erzsébet Táborok Kft. új ügyvezetőjének.

Hornyák a váltás előtt szokatlan nagy hatalomhoz jutott, lényegében saját maga megbízójaként tevékenykedhetett a tízmilliárdokat mozgató és nagy ingatlanberuházást indító táborban. Az állam tavaly ingyen az Erzsébet a Kárpát-medencei Gyermekekért Alapítványnak adományozta a 17 milliárd forint értékű zánkai volt úttörővárost és a fonyódligeti tábort. A Szeged-Csanádi Egyházmegye fennhatósága alá tartozó alapítványnak tavasszal egy további 15 milliárd forintos csomagot is adtak a költségvetésből a táboroztatásra, amit az erre kiírt közbeszerzésen egyetlen pályázóként az alapítvány saját cége, az Erzsébet Táborok Kft. nyert el.

Első cikkünk megjelenése után Hornyák Tibor személyiségi jogi pert indított kiadónk és a cikket jegyző újságírók, illetve a felelős szerkesztő ellen, ennek tárgyalása a napokban kezdődött. A táborfőnök a cikk megjelenése előtt nem válaszolt írásban feltett kérdéseinkre – utólag pedig azt sérelmezte, az első cikkünkből nem volt egyértelmű, hogy ő maga (és nem az alapítvány) fizette a szálláshely költségét. Ezt az állítását, amint a válasza megérkezett, újabb cikkben idéztük. Kifogásolta az ingatlanról az interneten elérhető képek megjelentetését, valamint a magánélet és a magánlakás megsértésére hivatkozott, noha a nyaralóépületről elérhető képeket nem lehet Hornyákhoz kötni, azokon személyes tárgyak nem láthatók. Hornyák azt is nehezményezte, hogy a cikk megjelenése után családjával el kellett hagynia az ingatlant.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik