Közélet

Kolompár Orbánnak tetszik a Fidesz önzetlen stílusa

Ő se bűnös, Farkas Flórián se bűnös. Gyurcsány meg az árok szélén hagyta. A romáknak pedig kell egy arc.

Méretes interjút közölt Kolompár Orbánnal, az Országos Cigány Önkormányzat egykori vezetőjével a Magyar Nemzet pénteki száma. Kolompár mesélt saját ártatlanságáról, Farkas Flóriánhoz fűződő viszonyáról és a kiábrándulásáról Gyurcsány Ferencből.

Kolompárt 2013-ban egy év tíz hónap börtönre ítélték jogosulatlan gazdasági előny megszerzése és az Európai Közösségek pénzügyi érdekeinek megsértése miatt, mivel az ítélet szerint 109 millió forint uniós pénzt és 36 millió forint hazai forrást szerzett jogosulatlanul a Kiskunmajsai Cigány Érdekképviseleti Szervezetnek és partnereinek. Ettől függetlenül Kolompár vissza akar térni a politikába, és az interjú alapján a cigányságra bízza a döntést, van-e még bizalom felé. Kolompár amúgy vallja, a fenti ügy koncepciós eljárás, politikai leszámolás volt vele szemben, nincs miért szégyenkeznie, egy forint se tűnt el a kezei között.

Annyit azért elismert, vétettek szakmai hibákat, illetve ebből következik az, hogy „amit a sajtó velem kapcsolatban megírt, nevezetesen, hogy Kolompár Orbán 200-300 millió forintot lopott, nem fedte a valóságot.”

A politikába azért akar visszaszállni, mert 2011 óta, amikor átadta az akkori OCÖ, most már ORÖ vezetését Farkas Flóriánnak, kialakult, hogy romaügyekben senki sem mer megszólalni, nincs a romáknak hangjuk, arcuk, képviseletük. „Én valójában sosem távoztam a politikából” – folytatta a volt OCÖ-elnök, aki szerint csupán kiiktatták őt. A politikai oldalaktól mindenesetre távol kíván maradni.

Reagáltatták arra is, hogy Farkas azt mondta: a cigányság csak a Fideszre hajlandó szavazni. Kolompár szerint „ugyan már!” Szerinte a Fidesz csak a saját táborának egyben tartásáért kötött szövetséget a Farkas vezette Lungo Drommal. Árulkodónak tartja, hogy a kormánypárt már többször elengedte a Farkas kezét, elég a Híd a munka világába programra gondolni. Szerinte amúgy Farkas támogatottsága csak a választásig fog tartani, bár hozzátette:

mindeddig egyetlen olyan konkrétum vagy dokumentum nem került nyilvánosságra, amely alátámasztotta volna Farkas Flórián érintettségét, bűnösségét.

Ennél is továbbment, közölte, hogy hiába nem a célra költöttek el 1,6 milliárd forintot az ORÖ-nél, ez nem jelenti, hogy bűncselekmény történt volna, mivel még nincs ilyen ítélet. Innen jön az érvelés legparádésabb, önmentő része: „Annak idején én is aláírtam számtalan szerződést, és nem követtem el vele bűncselekményt.” A következő kérdés választ szó szerint kell idéznünk:

Nemzet: De hát önt börtönbüntetésre ítélték.
Kolompár: Igen, elítéltek. Meglepő módon.

Ezután már azt mondta, az fordul a köztársasági elnökhöz kegyelemért, aki tudja, hogy bűnös – utalt ismét Farkasra. Arra a Farkasra, akinél Kolompár többet tett a cigányságért, hisz „az én időmben próbáltunk a salakos pályáról füves pályára átlépni.” A politikájuk nem volt profi, de Farkas alatt semmi sincs szerinte. Mindenesetre az őt érintő nyomozás a Fidesz belügye – jelentette ki.

Végül feltették a kérdést, milyen most a viszonya Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnökkel, DK-elnökkel. Tíz éve nem találkoztak, Gyurcsány pedig „magára hagyta az embereit az árok szélén”, az őszödi beszéd után nem állt ki értük úgy, ahogy most a Fidesz kiáll Farkasért. Emiatt nem is akar a DK-val kapcsolatba lépni. És végül jön a csattanó azzal a felvezető kérdéssel, üdvözli-e, hogy a Fidesz kiáll Farkas Flóriánért:

Igen, üdvözlöm. Tetszik nekem ez a stílus. Ez az önzetlen politikai bizalom, ami az elmúlt húsz évben nem jellemezte a pártokat.

(Kiemelt kép: MTI Fotó/Ujvári Sándor)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik