Közélet

Belső vizsgálat indul a meghalt háborús bűnös ügyében

Belső vizsgálatot rendelt el pénteken a hágai Nemzetközi Törvényszék Slobodan Praljak volt boszniai horvát tábornok ügyében, aki két nappal ezelőtt öngyilkosságot követett el a bíróságon.

Az egykori Jugoszlávia területén elkövetett háborús bűnöket vizsgáló bírói fórumnak szerdán félbe kellett szakítania az ítélethirdetést hat volt boszniai horvát vezető ügyében, miután Praljak a rá kiszabott ítélet felolvasása után azt kiáltotta, hogy „nem vagyok háborús bűnös”, és kiivott egy, ismeretlen folyadékot tartalmazó üveget. A nyugalmazott tábornokot kórházba szállították, de már nem sikerült megmenteni.

A független vizsgálat jövő héten kezdődik, és a szakértői csoport még idén, a bíróság mandátumának december 31-i lejárata előtt el fogja készíteni és nyilvánosságra fogja hozni jelentését a történtekről.

Mint a hágai közleményben írták, az értékelés hasznos tapasztalatokkal szolgálhat más nemzetközi bíróságok számára.

Az ügyben a holland hatóságok is vizsgálatot indítottak, amelynek középpontjában az a kérdés áll, hogy miként juthatott hozzá Praljak a méreghez.

Sajtóhírek szerint a 72 éves férfi szabadon fogadhatta a látogatóit és az ügyvédjeit, akiknek azonban a repülőtereken szokásoshoz hasonló biztonsági ellenőrzésen kellett átmenniük. Bennfentes források szerint ugyanakkor kis mennyiségű folyadékot könnyedén be lehetett csempészni.

(MTI, kiemelt kép: Europress /AFP PHOTO / International Criminal Tribunal for the former Yugoslavia)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik