Közélet
Budapest, 2017. október 9.
Rendőr áll az új szolgálati járművek mellett a rendőrség állományába kinevezett tiszthelyettesek ünnepélyes eskütételén és a rendőrség új szolgálati gépjárműveinek szemléjén a fővárosi Hősök terén 2017. október 9-én.
MTI Fotó: Kovács Tamás

11,5 millió forintot kér a rendőrség a válaszért

24.hu
24.hu

2017. 11. 28. 11:58

Egy budapesti férfi megkérdezte a 19. kerületi rendőrkapitányságot, hogy mely ügyvédeket dolgoztatja a rendőrség a kerületben kirendelt védőként. A férfi ugyanis úgy tudta, számol be az Index, hogy az esetek zömében, tíz ügyből kilenc esetben ugyanazt az ügyvédet bízza meg a feladattal a rendőrség – így meg legalábbis erősen kérdéses miniumum az, hogy bírja-e a sok ügyet, fel tud-e rájuk alaposan készülni az ügyvéd. De akár más aggályok is felmerülhetnek.

A férfi négy kérdést intézett a kerületi rendőrkapitánysághoz, amelyekből kiderült volna, hogy az elmúlt négy évben valóban nagyon eltolódott-e az ügyek odaítélése kirendelt védőként az ügyvédnek.

A rendőrség kis híján 11,5 millió forintot kér a férfitől a válaszokért. Mert szerintük a kért adatokat idő és energia kigyűjteni.

Úgyhogy nem mondták azt ki explicite, hogy nem adják ki az adatot, csak épp gyakorlatilag lehetetlenné tették az adatkikérést. A trükköt alighanem azért vetették be, sugallja a lap, mert az Emberi Jogok Európai Bírósága tavaly hozott egy ítéletet arról, hogy a magyar állam nem titkolhatja a kirendelt védőket.

Képünk illusztráció. Rendőr áll az új szolgálati járművek mellett a rendőrség állományába kinevezett tiszthelyettesek ünnepélyes eskütételén és a rendőrség új szolgálati gépjárműveinek szemléjén a fővárosi Hősök terén 2017. október 9-én. MTI Fotó: Kovács Tamás

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Fotó: Fülöp Dániel Mátyás / 24.hu
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.