Közélet

Repülőn élesztett újra egy férfit a magyar doktornő

Rádi Katalin a férjével utazott Frankfurtból Sanghajba november 11-én egy A380-as Lufthansa-géppel, amikor este 10 óra körül a kapitány segítséget kért egy rosszul lévő férfihez. Az orvosnő azonnal jelentkezett a stewardesseknél, hogy ő talán segíthet, írja az Index.

Mint a lapnak mesélte, odavezették a kínai férfihez, akit addigra egy óriási hányás után eszméletlen állapotban húztak ki az ülések közötti folyóra.

A lábát felpolcolták, nem volt pulzusa, keringése, nem lélegzett, úgyhogy egy másik német sebésszel, aki szintén jelentkezett a kapitány felhívására, elkezdtük az újraélesztést

– mesélte a történteket.

Szívmasszázzsal és oxigénballonnal egy percen át élesztették újra. Ezt követően a mért paraméterekből és a tünetekből kirajzolódott, hogy a férfinak neurológiai problémája, agyvérzése vagy sztrókja van.

A férfit három órán át stabilizálták, majd Rádit behívták a pilótafülkébe, ahol fülhallgató és mikrofon segítségével összekötötték egy német nyelvű földi egészségügyi bázissal. Úgy döntöttek, hogy kényszerleszállást hajtanak végre Szibériában, ezzel megnövelte a sztrókos beteg gyógyítási esélyeit.

A gép nem sokkal később Novoszibirszkben landolt, ott egy speciális járműbe tették a beteget, az A380-as pedig három órányi jégtelenítés után folytatta az útját.

A magyar doktornőnek semmilyen információja nincs a férfi további állapotáról, ugyanakkor a Lufthansa azt ígérte neki, hogy kap valami ajándékot.

Kiemelt kép: Europress/dpa/FREDRIK VONERICHSEN

Ajánlott videó

Olvasói sztorik