Közélet

Oszama Naffának magyar állampolgárságot adtak

Naffáékról egy LMP-s képviselő akarta megtudni, mennyire magyar állampolgárok.

Egyre zavarosabb a sztori a jordán Naffa-család körül, ezt a csomót próbálta átvágni Demeter Márta LMP-s képviselő egy írásbeli kérdéssel, amit Pintér Sándor belügyminiszternek tett fel a Hvg.hu szerint. A háttér röviden annyi, hogy Zaid Naffa tiszteletbeli jordán konzul jó kapcsolatot ápolt Orbán Viktorral, mégis megbukott a TEK ellenőrzésén. Oszama Naffát pedig 2015-ben nevezték ki Magyarország nagykövetévé az Arab Emírségekbe.

Demeter mindezek miatt rákérdezett Pintérnél, kettős állampolgár volt-e Oszama Naffa, ha igen, milyen állampolgárságai voltak, ha volt magyar állampolgársága is, mikor igényelte és kapta meg azt?

Pintér válasza szerint Oszama Naffa 2014 januárjában nyújtott be egyszerűsített honosítási kérelmet. Ezzel kapcsolatban az Alkotmányvédelmi Hivatal nemzetbiztonsági észrevételt nem tett, az állampolgárságot 2014 márciusában kapta meg az igénylő. Érdekesség, hogy Pintér korábban azt mondta a lapnak, hogy Zaid Naffáról oka volt a TEK-nek azt állítania, hogy nemzetbiztonsági kockázatot jelent.

(A kiemelt képen Zaid Naffa látható Orbán Viktor mellett. Forrás: MTI Fotó/Kollányi Péter)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik