Közélet

Andy Vajna uralja a médiát a magyarok szerint

A válaszadók 53 százaléka szerint romlott 2010 óta a sajtószabadság helyzete – derül ki a Závecz Research kutatásából, amelyet a Hír Tv Elmúlt 8 év című műsora megbízásából végzett a cég. 28 százalék úgy látja, nem változott, 12 százalék szerint pedig javult a médiaszabadság állapota.

75 százalék szerint a Fidesznek van nagyobb befolyása a médiára, és csak 16 százalék tartja kiegyensúlyozottnak a médiaviszonyokat.

A válaszadókat megkérték, nevezzenek meg olyan embereket, akiknek nagy befoláyuk van a médiára, vagyis meghatározók abból a szempontból, hogy milyen információk jutnak el az emberekhez. A legtöbben, minden ötödik válaszadó Andy Vajna kormánybiztost, a TV2, a Rádió 1, a Bors, illetve két megyei lap tulajdonosát említették. Őt Mészáros Lőrinc felcsúti polgármester követte, aki a megyei lapok többségét birtokolja, valamint a Nemzeti Sportot és az Echo TV-t, illetve összességében csaknem kétszáz sajtóterméket. A harmadik helyre maga a miniszterelnök, Orbán Viktor futott be, megelőzve a Lokál című ingyenes lap mögött álló Habony Árpádot, valamint Simicska Lajost, a Hír Tv és a Magyar Nemzet épp nagy átszervezésben lévő tulajdonosát.

Az Elmút 8 év vasárnap este 9-tól látható a Hír Tv-n.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik