Közélet

Orgován Béla építkezik és több százmilliós bevételt vallott be

Mégiscsak fordulópont volt Magyarország alighanem leghíresebb közmunkása, Orgován Béla életében a Quaestorral való találkozás. Nemcsak azért, mert akár együtt ülhet a vádlottak padjára Tarsoly Csabával, a 200 milliárd forintot elvarázsoló cégbirodalom fejével, hanem mert úgy tűnik, azóta közmunkásból végérvényesen vállalkozóvá vált. Legalábbis négy társaság lelhető fel Orgován Béla nevén az Opten adatbázisában, sőt működni is látszanak, mérlegeikben együttesen mintegy 300 millió forint árbevételt vallottak be fennállásuk óta.

Főhadiszállásuk a fővárosban, az egykori Csepel Művek XXI. kerületi iparterületén lelhető fel, oda jegyezték be az Enilontal, a Konimonika és az Onszid-Ma Kft. székhelyét.

Fotó: 24.hu/Berecz Valter

A főbejárattól nem messze, az egyik irodaházban, egy lepattant kapualjban ott is virítanak a cégtáblák. Az ajtó azonban zárva, csengő, kaputelefonos kód nincs a cégnevek mellett.

A NAV-osok is hiába keresték őket – legyintett az éppen arra járó helyi erő. Néhány hete jártak itt a hatóság emberei, de nem találták itthon a bérlőket.

Nem szokott itt lenni Orgován sem, nagy ritkán bukkan fel – ennél többet azonban nem akart vagy nem tudott elárulni.

A cégtáblán kívül több is utal a vállalkozásokra: egy másik lépcsőházon keresztül bejutottunk az épületbe, és a második emeleten egy Enilontal Kft. feliratú ajtót találtunk is. Zárva. A másikon semmi felirat, csak egy számkód, és az is zárva. Nem úgy néz ki, mintha cégközpont, állandó titkárság működne a székhelyen.

Fotó: 24.hu/Berecz Valter

Állítólag Orgován alapvetően építkezik, mindhárom céggel ingatlanokon dolgozik. Hogy miért van szükség a csepeli rezidenciára, azt nem tudhattuk meg a tulajdonostól magától, mert sem a cégek email-címére küldött levelekre nem válaszolt, sem a székhelyen meghagyott üzenetünkre nem reagált. Mindenesetre nem nagy befektetés, legalábbis a neten található hirdetés szerint a mintegy 4000 négyzetméteres irodaházban 600-1100 forint négyzetméterenkénti  áron, két havi kaució letétele kell csak a bérlethez. Vagyis egy 40 négyzetméteres helyiség maximum havi 44 ezerből ki is jön. A hirdetés alapján

a csepeli iroda portaszolgálatot és hasonlókat  nem kínál, székhelyszolgáltatást viszont igen – meglehet, ez a fő vonzereje.

Fotó: 24.hu/berecz Valter

A tápiósági illetőségű Orgován Béla azzal robbant be a címlapokra, hogy 2015 márciusában híre ment: ő lenne a csődbe jutott brókercég, a Quaestor vezérigazgatója a megbukott Tarsoly Csaba utódjaként. Ebből botrány kerekedett, mígnem Tarsoly visszaült a vezérigazgatói székbe, az ügyész pedig később közölte, amúgy sem volt érvényes a kinevezés, mert a kocsmai verekedés – emberölés kísérlete – miatt korábban elítélt Orgován eltiltása akkor még nem járt le. Ilyen előzmények után nyújtott be vádiratot nemrég a Fővárosi Főügyészség közokirat-hamisítás bűntette, valamint annak kísérlete miatt.

A kinevezést mindenki kamunak tartotta annak idején, a sajtóban a Quaestor-vagyon esetleges eltüntetését, illetve a felelősség átjátszását pedzegették. Orgován, akit a 8 osztályos végzettsége okán is alkalmatlannak neveztek egy nagy cég irányítására, már ekkor azzal tromfolt, hogy vállalkozóként épít karriert. A Blikkben meg is nevezett egy céget, a Rikvest Számítógép Szerviz Kft.-t azzal, hogy 17 milliós ajánlatot tett az üzletrészek 50 százalékára. Nos, ebben azóta sem bukkant fel a neve. Négy saját alapításúban viszont igen.

Fotó: 24.hu/Berecz Valter

Saját könyvelési részleg kell a cégeknek

A tápiósági férfi első két cégét, az Onszid-Ma Kft.-t és a Konimonika Irányítástechnikai Kft.-t 2015 februárjában alapította. Előbbi abban az évében 76 millió, tavaly pedig 130 millió forint forgalmat csinált. Hogy miből, az a mérlegbeszámolóból nem derül ki. Fő tevékenysége alapján saját tulajdonú ingatlan adásvételével foglalkozik, de profiljába tartozik például a gépjárműjavítás és az egyéb pénzügyi kiegészítő tevékenység is. A Konimonika 2015-ben egymillió, tavaly viszont csaknem 98 millió forint forgalomról adott számot. A cég ipari gépek üzembe helyezését, bolti kiskereskedelmet, épületépítést, sőt iroda- és számítógép-kölcsönzést tüntet fel. Az Opten adatbázisa egy fős létszámról tud, de ennél nagyobb potenciált sejtet a beszámolóban álló mondat:

a számviteli információs rendszer kialakítását és működtetését saját könyvelési részleg végzi.

A két, Quaestor-botrány kitörése körüli időpontban gründolt társaság után újabb két vállalkozást jegyeztetett be Orgován. Az Enilontal Építőipari Kft.-t 2015 végén jegyezték be. Ez csupán 18 millió forintos forgalmat jelentett tavaly, a vesztesége viszont majdnem 9 millió volt. Tavaly év elején alapította meg a Nellen Kft.-t, amely mindössze 101 ezer forintos forgalmat jelentett. A  gépjárműkereskedelemmel foglalkozó céget Tápióságon, Orgován lakcímére jegyezték be.

Fotó: 24.hu/Berecz Valter

Orgován folytatást ígér

Az összesen 300 millió forint körüli árbevételük ugyan nem Mészáros Lőrinc-léptékű növekedésről tanúskodnak, de a közmunkásléthez képest figyelemre méltó. Még akkor is, ha néhány milliós veszteség volt a végeredmény. A mérlegbeszámolókban pedig szó szerint ismétlődik a sanyarú szöveg:

A cég jelenleg nem megfelelő piaci helyzettel rendelkezik. Igyekszik azonban tevékenységének színvonalát növelve piaci pozícióin javítani. Mindamellett a mérlegkészítésig a vállalkozói tevékenység eredményes folytatásának ellentmondó tényező vagy körülmény nem áll fenn.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik