Közélet

A többség még elküldené Orbánt, de a nyugdíjasok már kevésbé

Tovább erősödött a Fidesz, főleg az idősebb korosztálynak köszönhetően.

A ZRI Závecz Research Intézet reprezentatív közvélemény-kutatása szerint a Fidesznek harmadik hónapja nő a támogatottsága, szeptember és október között 27-ről 30 százalékra bővült a tábora. A Jobbik híveinek aránya nem változott, maradt 12 százalék. Az MSZP támogatottsága a múlt havi 10-ről 9 százalékra csökkent. A DK és az LMP kissé erősödött, 4-ről 5 százalékra. Az előző hónapok 1 százalékos pártjai most is azok: ezen a szinten áll a Momentum, az Együtt, a Kétfarkú Kutya Párt, a Liberálisok és a Párbeszéd.

Az őszi politikai évad kezdete aktivizálta a választókat, a pártot nem választók aránya 37-ről 33 százalékra csökkent.  

A biztos pártválasztók csoportja népesebb lett, nagyjából a választók négytizede tartozik közéjük, de az intézet most is felhívja a figyelmet arra, hogy ezek az adatok tájékoztató jellegűek. (Závecz Tibor korábban elmagyarázta ennek okát.)

E körben a Fidesz 45, a Jobbik 19, az MSZP 13, a DK 9, az LMP 6, a Momentum 3, az Együtt, a Kétfarkú Kutya Párt, a Liberálisok és a Párbeszéd 1-1 százalékon áll.

Forrás: Závecz Research

Az MSZP miniszterelnök-jelöltjének távozása nem forgatta fel a pártpreferenciákat, de némi hatással volt rá. A szocialistáknak inkább a korábbi hónapokban szűkült a tábora, júniusban 13 százalékon álltak, ez szeptemberig 10 százalékra csökkent, most, Botka László lemondása után már csak kis mértékben, 9 százalékra szűkült. Ezzel párhuzamosan, hosszú stagnálást követően megmozdult a DK tábora és folytatódott az LMP felfelé araszolása. Az elmúlt hetekben a népesség egészén belül mindkét párt 1-1 százalékpontot emelkedett.

3,3 millió ellene, 2 millió 850 ezer mellette

Orbán a nyugdíjprémiumról: Ilyen még nem volt
Azt is javasolja a kormány, hogy idén is kapjanak tízezer forintos Erzsébet-utalványt a nyugdíjasok.

Közben a Fidesz egyértelműen erősödött, júliustól szeptemberig 24-ről 27 százalékra, most egyetlen hónap alatt 30 százalékra.

A bővülés elsősorban az idős korosztályban figyelhető meg, a nyár közepe óta a 60 év felettiek körében 17-ről 32 százalékra nőtt a támogatottsága. Minden harmadik nyugdíjas a Fidesz híve.

Forrás: Závecz Research

Látványos a Fidesz fővárosi térnyerése is: az elmúlt negyedévben 22-ről 37 százalékra emelkedett az itteni táboruk.

A kormányváltást akarók az elmúlt két hónapban kicsit kevesebben lettek, 43-ről 41 százalékra csökkent arányuk, de még mindig relatív többségben vannak. Az ellenzéki szavazók – akik mindösszesen 2,6 millióan vannak – lényegében teljes mértékben felsorakoznak a kormányváltás mellett, és rajtuk kívül 700 ezer párt nélküli választó szeretné, ha a Fidesz jövőre távozna a hatalomból. A kormány maradását kívánók csoportja népesebb lett, 32-ről 36 százalékra nőtt az arányuk. Közéjük tartoznak a kormánypárt hívei – 2,4 millió fő – s hozzájuk adódik még a pártokhoz nem kötődők, a bizonytalanok közül nagyjából 450 ezer fő.

Ajánlott videó