Gazdaság

Egy számjegyű szja jöhet a választás évében

Ehhez az kell, hogy a gazdasági növekedés üteme ne változzon és csökkenjen az államapparátus.

A nemzetgazdasági miniszter a Világgazdaságnak azt mondta: az egy számjegyű szja bevezetése 600 milliárd forint bevételkiesést okoz a költségvetésnek, de ha a gazdasági növekedés üteme nem változik és sikerül az intézmények összevonásával az államapparátust csökkenteni, meglehet a mozgástér. Csak minden felszabaduló forrást erre kell fordítani.

A héten Brüsszelnek leadandó konvergenciaprogramban egy nullához közelítő számsor lesz. A jövő évi 2,4 százalékos hiány után 2018-ban 1,8 százalékos deficitet terveznek, amely a következő években is csökken. Ebben a programban még nem szerepel az egy számjegyű szja, arra 2017-ben kell visszatérni. Varga Mihály közölte: 2017-ben alapvetően ugyanazt a hiány- és adósságcsökkentési pályát viszik tovább, mint az előző években.

Egy kivétel van, úgy gondoljuk, 2017-ben lehet nagyobb adócsökkentéssel és beruházásélénkítéssel számolni. Ezért jövőre kisebb mértékű lesz az adósságcsökkentés. Ez gazdaságpolitika döntés: a kormány úgy látja, most nagyobb szükség van ezekre az intézkedésekre.

A miniszter az interjúban elismerte, a kormány a költségvetés készítésekor természetesen figyelembe vette, hogy választási időszak következik.

Ha az emberek nem érzékelik a növekedés hatását az életkörülményeik javulásában, akkor ugyanúgy járunk majd, mint 2002-ben, amikor a gazdaság jól állt, a kormány jól teljesített, de ezt politikailag azzal az egyszerű mondattal le lehetett nullázni, hogy több pénzt az embereknek.

A miniszter közölte: a jövő évi nagyobb hiány nem jelenti azt, hogy a gazdaságpolitika 180 fokos fordulatot vesz, csak eddig a konszolidáció, az államháztartás és a gazdasági stabilitás volt a fontos. Ezt a munkát elvégezték. Most a döntéseik arról szólnak, hogy miként lehet tartósabb, gyorsabb a növekedés. 2017-ben nagyobb adócsökkentéssel és beruházásélénkítéssel lehet számolni, ezért lesz kisebb mértékű az adósságcsökkentés.

Egyelőre az garantálható, hogy a működési kiadások 0 százalékosak lesznek, a bevétel–kiadás egyensúlyba kerül. Az uniós értelemben vett nullaszázalékos hiány addig nem érhető el, amíg vannak az országnak fejlesztései és beruházásai. A miniszter az Erste Bankban történő állami tulajdonrész vásárlásáról azt mondta, az átvilágítás után kialakult egy árszint, de a kormány még dönthet úgy, hogy az Erste megvásárlása helyett hosszabb távon hasznosabb, ha adósságot csökkent.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik