Közélet
Brüsszel, 2017. november 13.
A Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) által közreadott képen Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (j) és Sebastian Kurz osztrák külügyminiszter, a választásokon gyõztes Osztrák Néppárt (ÖVP) elnöke beszélget az EU-tagországok külügy- és védelmi minisztereinek találkozóján Brüsszelben 2017. november 13-án.
MTI Fotó: KKM / Szabó Árpád

Szijjártó: A valóság könyörtelen brutalitással ránk rúgta az ajtót

24.hu
24.hu

2017. 11. 13. 15:28

A két évvel ezelőtti párizsi merényletek óta eltelt idő világossá tette, hogy ha nem védjük meg magunkat, a terroristák el fogják pusztítani az európai kultúrát és civilizációt - jelentette ki Szijjártó Péter hétfőn az uniós külügyminiszterek brüsszeli tanácskozásának szünetében.
Korábban a témában:

Sajtótájékoztatóján a külgazdasági és külügyminiszter hangsúlyozta, hogy 2015. november 13-án a valóság könyörtelen brutalitással ránk rúgta az ajtót.

Elmondta, az események nyomán világossá vált, hogy az illegális bevándorlás a kultúránkat és a hagyományainkat veszélyezteti, a bevándorlással járó terrorizmus pedig alapvetően fenyegeti a biztonságunkat.

Kiemelte, hogy a 130 halálos áldozatot követelő terrortámadást olyanok követték el, akik vagy maguk is illegális bevándorlóként érkeztek Európába, vagy már korábban jöttek, azonban nem tudtak vagy akartak beilleszkedni.

A bevándorlóországokban a biztonsági fenyegetések egyre növekszenek, mi azonban nem akarunk bevándorlóország lenni, mi meg akarjuk és meg is fogjuk védeni magunkat

– fogalmazott Szijjártó.

Mint közölte, szomorú fejlemény, hogy úgy tűnik, mintha az új elvárások szerint inkább nekünk kellene alkalmazkodni az érkezőkhöz, mint fordítva. Hozzátette, a magyar kormány elképesztőnek és egyben elfogadhatatlannak tartja, hogy ma már a keresztény jelképeket is le kell venni bizonyos közterületeken.

A külgazdasági és külügyminiszter beszélt a november végi EU-Afrikai Unió csúcsértekezletről is, aláhúzva, több tízmillió ember van úton Afrikában, elkeseredett tömegek keresik a jobb és biztonságosabb életet, a migráció kiváltó okainak megszüntetéséhez pedig stabilizálni kell a kontinens gazdasági és politikai helyzetét.

Az európai biztonság Afrikában kezdődik

– hangoztatta.

Mint mondta, Magyarország ezért támogatja, hogy afrikai országok is célpontjai legyenek az EU gazdaságfejlesztési, beruházási politikájának. Ezen programoknak a megalkotásakor azonban rendkívül fontos, hogy szigorú feltételekhez kössék a támogatásokat – mutatott rá.

Szijjártó végül leszögezte: Magyarország elvárja Ukrajnától, hogy tartsa féken az olyan nacionalista csoportokat, mint amelynek tagjai hétvégén letépték a magyar zászlót a beregszászi polgármesteri hivatalról.

Elmondta, az üggyel kapcsolatban bekérették Ukrajna budapesti nagykövetét, hogy kellő eréllyel és határozottsággal tiltakozzanak a történtek ellen.

Továbbá kijelentette, hogy egy jól működő és európai integrációra vágyó országban nem tűrik el az ilyen eseményeket, valamint hogy az elkövetőket mielőbb kézre kell keríteni és felelősségre kell vonni.

Kiemelt kép: MTI/KKM/Szabó Árpád

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Fotó: Vadnai Szabolcs/24.hu

Hadházy Ákos kilép az LMP-ből

Kommentek

Fotó: Vadnai Szabolcs/24.hu
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.