Közélet

Tarlós nem fogja kritizálni a Fideszt

Jobb dolga is van, mint színpadi alakításokat végezni a metrópótló buszon.

„Van nekem más dolgom, nem tudok színpadi alakításokat végezni az Árpád hídnál, amibe aztán belesülök” – mondta Tarlós István főpolgármester, akit a Zoom arról kérdezett, hogy kipróbálta-e a metrópótló buszt. Megjegyezte ugyanakkor, hogy „a katasztrofális összeomlás, amiben sokan reménykedtek, és aminek sokan drukkoltak, nem következett be”, de ha semmiféle zavar nem lenne a pótlásban, az szerinte azt bizonyítaná, hogy nem is kell a metró.

Azt szerinte csak akkor tudnánk, mennyiért vehetett volna Budapest új Alstom vagy Škoda metrókocsikat a felújított orosz helyett, ha lett volna rá közbeszerzés és érkezett volna rá érvényes ajánlat. Úgy véli, a kormány elfogadható magyarázatot adott arra, hogy miért a felújítást támogatja. Arra a kérdésre, hogy a „fakocka-gate” ügyében találtak-e már felelőst, azt mondta, nemcsak fakocka volt, hanem fémdarab és kavics is, és előfordult, hogy a plombákat manipulálták.

A római-parti gát körüli vitáról Tarlós úgy vélekedett, nem normális dolog, hogy „az utóbbi egy évben hetente idéztek filozófusokat, szociális munkásokat, szociológusokat, televíziós szerkesztőket, tájépítészeket, az összes 0 és 2 százalék közötti párt képviselőit, mindenféle kevésbé gyanús és gyanús aktivistákat, de egyszer sem találtak módot arra, hogy megkeressék a Vízügyi Igazgatóságot vagy a Katasztrófavédelmet”.

Azzal is példálózott ez ügyben, hogy a magyarországi Greenpeace meghatározó személyisége fordította magyarra Srđa Popović könyvét. Tarlós szerint a Milosević-diktatúrát megbuktató Otpor-aktivista könyve arról szól, „hogyan kell zavart kelteni és felheccelni az embereket akár jó, akár rossz ügy érdekében”, valójában arról, hogyan lehet mozgósítani az embereket társadalmi ügyek mellett.

A főpolgármester szerint a gáttal kapcsolatos vitát a tényleges szakma képviselői eldöntik egymás között, nem vele kell vitatkozni, bár kétségtelen, hogy ezt a problémát meg akarja oldani. Nem látja feltétlenül indokoltnak, de készíttetnek egy összehasonlító tanulmányt a Nánási úti gát tervére is.

Tarlós azt mondta: a népfelség valóban fontos megnyilvánulása a népszavazás, de nem biztos, hogy ilyen úton kell dönteni egy katasztrófavédelmi, mélyépítésű műtárgy elhelyezéséről, sokan nincsenek abban a helyzetben, hogy megfelelő információval rendelkezzenek a témában és „kapnak egy csomó dezinformációt is”.

Az online jegyrendszer körüli botrány kapcsán kijelentette: megmondta, hogy nem fogja Dabóczi Kálmán BKK-vezért leváltani, egyébként minden meghekkelhető, még a Pentagon is. Azt állítja, ez nem is a BKK projektje volt, csak egy rövid időre bérelték volna a T-Systemstől.

Nem tartja most aktuális kérdésnek, hogy két év múlva újra indul-e a főpolgármester-választáson, azt mondta, ez függ a parlamenti választás eredményétől is, de szíve szerint nem szeretne már pályázni semmilyen aktív elfoglaltságra. Ezt azzal indokolta, hogy hosszabb ideje azt tapasztalja, „ebben az országban egyre többen csak arról igyekeznek tájékoztatni, amit szimpatizánsaik látni, hallani akarnak, a valóság egyre kevésbé számít”.

Elárulta: támogatja a Fideszt, már csak a grundetika miatt sem várható más tőle. De úgy látja, ezt nem mindenki tartotta be mindig, bár a miniszterelnök inkább azok közé tartozott, akik betartották, szemben néhány másik emberrel. „De itt mostanában ne gondoljon Lázár Jánosra” – tette hozzá, majd így folytatta: „Ne gondoljon senkire. Ez a párt a szövetségesem, egy választási kampányban pedig nem fogok senkivel szemben markáns kritikát megfogalmazni.”

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik