Közélet
Auchan shopping center is seen in night winter scenery on 25 January 2017  in Gdansk, Poland. Auchan in Poland demands from their employee to declare how much money they receive from the government 500+ child benefit programme - Solidarity Union informs. The amount of the benefit will depend for monthly wage. Union underlines that such action is illegal. (Photo by Michal Fludra/NurPhoto)

Mészáros Lőrincnél landolt egy auchanos vezető

Baksa Roland
Baksa Roland

újságíró. 2017. 11. 09. 15:19

Kiskereskedelmi vonalon jelentős erősítések figyelhetők meg Mészáros Lőrinc cégbirodalmában – a jeleket pedig az iparágban többen úgy olvassák, ebben a szektorban is nagyot akar domborítani Orbán Viktor kormányfő jó barátja.

A múlt hét írtunk arról a fél szakmát foglalkoztató hírről, hogy az Auchan nyáron váratlanul megvált az addigi terjeszkedési, illetve kormányzati kapcsolatokért felelős igazgatójától, Csűrös Alíztól. Róla az iparágban az terjedt el, hogy a Mészáros-birodalomba tart – ha ugyan még nincs ott. Férje, Csűrös Sándor az egyik legnagyobb Mészáros-cég, az R-Kord ügyvezetője tavaly tavasz óta. Egyébként a cikk megjelenése óta eltelt bő egy hétben sem érkezett cáfolat sem Mészároséktól, sem Csűröstől.

Így pedig felértékelődik egy másik, komoly auchanos múlttal rendelkező szakember leigazolása is.

Szikla Péter sokáig a francia hátterű hiperlánc beszerzési igazgatója volt, három éve elhagyta az Auchant. Onnan a 24.hu információi szerint Romániába, a Profi ottani leányvállalatához ment, de tavaly hazatért. És épp Mészáros Lőrinc céghálózatának egyik kulcsfontosságú vállalatának élére került.

Forrás: Youtube

Szinte napra pontosan egy éve, hogy megalapították Mészárosék a Herceghalmi Kereskedőház Kft.-t.

A kereskedőház a Mészáros-birodalom beszerző vállalata, vagyis Szikla igazán jól tudja hasznosítani tudását, kapcsolatait ennek a társaságnak az élén.

A herceghalmi cég a mezőgazdaságban, az építőiparban (legyen az mély- vagy magasépítés), valamint a vendéglátásban, szállodaiparban szerzi be az anyagokat és a szolgáltatásokat, márpedig a több mint száz cégből álló hálózat zöme ebbe a három iparágba tartozik. De a kereskedőház tevékenységi körei közé több mint öttucatnyi dolgot vett fel, egyebek mellett az élelmiszer, ital-, tejtermék-, tojás-, cukor-, kávé-, ruházat-, illatszer- és ruházat-nagykereskedelmet – így voltaképpen ki tudna szolgálni egy kiskereskedelmi láncot is.

Mivel tavaly novemberben alakult a cég, a lezárt pénzügyi beszámolójából nem lehet kideríteni, hogyan muzsikál (a 0 forint árbevétel és a 340 ezer forintos veszteség a nem egészen két hónapos működéssel magyarázható). Hiába kerestük a cég ügyvezetőjét, Szikla Pétert, nem kívánt válaszolni a kérdéseinkre, sőt azokat feltenni sem volt módunk, ettől is elzárkózott.

Budapest, 2012. január 10.
A pénzügyi sarok az Auchan soroksári áruházában.
MTI Fotó: Máthé Zoltán
Mészáros Lőrinchez tarthat az Auchan egyik volt fejese
Sokat tudhat az Auchanról és a kiskereskedelmi szektorról Csűrös Alíz, aki éveken át a francia hátterű üzletlánc kormányzati kapcsolatokért felelős igazgatója volt, ám júliusban a cég váratlanul megvált tőle. Férje az egyik fő Mészáros-cég, az R-Kord ügyvezetője. Orbán Viktor álma pedig, hogy a külföldi láncok dominanciáját megtörje.

Kiemelt kép: NurPhoto/Michal Fludra

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.