Közélet
Budapest, 2012. január 10.
A pénzügyi sarok az Auchan soroksári áruházában.
MTI Fotó: Máthé Zoltán

Mészáros Lőrinchez tarthat az Auchan egyik volt fejese

Baksa Roland
Baksa Roland

újságíró. 2017. 10. 31. 06:34

A négy kiszemelt ágazat közül már csak egyben, a kiskereskedelemben nincs kormányközeli dominancia, az energia-, és a bankszektorban, valamint a médiában a hatalom elérte azt a célt, amiről maga Orbán Viktor miniszterelnök beszélt egy elhíresült lengyelországi szereplésén 2016 szeptemberében. A kiskereskedelmi szektor történéseinek így különös jelentősége van – főleg, hogy sajtóhírekben időről időre előkerül a külföldi üzletláncok kiszorításának kormányzati szándéka.

Egy személyi változás pedig hónapok óta lázban tartja a fél iparágat.

Július elején váratlanul megvált az Auchan attól a Csűrös Alíztól, aki évek óta az egyik legfontosabb posztot töltötte be a francia hátterű láncnál, expanziós (terjeszkedési), majd az utóbbi időben kormányzati kapcsolatokért felelős igazgatóként a vállalat felső vezetésének is tagja volt.

Nem tudjuk pontosan, hogy mi volt az oka a távozásnak (hiába kérdeztük az Auchant, a cég azt közölte, hogy egyetlen volt, jelenlegi vagy leendő munkatársáról sem ad ki konkrét információt harmadik személynek), ám információnk szerint a cég kezdeményezte azt, és Csűröst meglepte, hogy lapátra került. Egyik forrásunk még beszélt vele aznap délelőtt, jókedvűnek látszott – aztán délután már vége is volt a karrierjének az Auchannál. Ahol fontos ember volt: pozíciójából kifolyólag éveken át őt delegálta a hipermarket az Országos Kereskedelmi Szövetségbe és a Tej Terméktanácsba, mint ahogy korábban a bevásárlóközpontokat összefogó szakmai szervezet vezetésében is helyet kapott.

Erre önmagában aligha kapná fel a fejét az ember, ha

Csűrös Alíz férje nem éppen Mészáros Lőrinc felcsúti polgármester-milliárdos cégbirodalmában töltene be fontos posztot.

A több mint száz céget átölelő céghálózat egyik legfontosabb, árbevétel szempontjából az egyik, ha nem a legnagyobb vállalatának, a vasút-villamosításban és vasúti fejlesztésekben utazó R-Kord Építőipari Kft.-nek az ügyvezetője tavaly tavasz óta Csűrös Sándor.

Vadászterület

Van egy további kapcsolódási pont is Mészáros és Csűrös Sándor között. Csűrös neve mellett a cégadatbázisban egy csetényi cím szerepel, a tudakozó a megadott Veszprém megyei címre azonban nem egy magánszemély telefonszámát adta meg, hanem egy vadásztársaságét. A Fízkút Vadásztársaságnál nem titkolták, hogy jól ismerik Csűrös Sándort. Talán véletlen, de Mészáros az idén szintén belevágott a vadászati bizniszbe, két vadásztársaságot is alapított, a Vért Vadászati Kft.-t, majd a Vál-Völgye Vadásztársaságot.

Céges érdekeltségek

Csűrös Sándor céges érdekeltségei között megtalálható

  • a gabonatermesztéssel, erdészeti tevékenységgel, vadgazdálkodással, sertés- és baromfitenyésztéssel, zöldség-gyümölcs, húsáru nagykereskedelmével foglalkozó Agro3G Kft.,
  • az üzleti szolgáltatásokat nyújtó A&Rose Marketing és Kommunikációs Kft.,
  • a sportlétesítmény működtetésével és vegyi áruk nagykereskedelmével is foglalkozó Sport-Hunt Kft.,
  • az ipari gépek üzembe helyezésével foglalkozó CS-Process Mérnöki Kft.,
  • valamint az IT-szaktanácsadással foglalkozó ADSIP Kft.
  • Sokáig benne volt, de már kiszállt a szintén ipari gépek és berendezések üzembe helyezésével foglalkozó Cason Mérnöki Kft.-ből.

Az viszont nem tűnik életszerűnek, hogy Csűröséknél otthon nem kerül szóba a kiskereskedelem – főleg úgy, hogy amikor újra és újra előkerül a kormánykörökben dédelgetett terv az üzletláncok piacán való pozíciószerzésről (természetesen a külföldi cégek kárára), akkor Tesco mellett az Auchan neve is rendre felvetődik.

Hiába csak a hetedik legnagyobb árbevételt tudja felmutatni a francia hátterű cég, jóval hatékonyabbnak tűnik a Tescónál: durván fele akkora árbevételt (787 milliárd forint volt a Tescónál, 350 milliárd az Auchannál tavaly) tizedannyi áruházzal termel meg. (A Tescónak 206, az Auchannak 19 üzlete van.)

Ezért aztán nem is olyan meglepő, hogy az iparágban elterjedt értesülés: Csűrös Alíz a Mészáros-birodalomba tart – ha még nincs ott (ennek egyelőre nincs látható jele cégiratokban, az Auchan pedig nem árulta el kérdésünkre, kikötötték-e a távozáskor, hogy a volt igazgató bizonyos ideig nem vállalhat feladatot konkurensnél). Tudása, információi igazán értékessé teszik őt – férje pedig bizonyára jó ajánlólevél. Próbáltuk Csűrös Alízt elérni több csatornán is, férje és fia céges érdekeltségein keresztül is, és a központi Mészáros-cégeket (R-Kord, Mészáros és Mészáros Kft.) is szerettük volna reagáltatni a nő esetleges szerepvállalása mellett azokra a feltételezésekre is, hogy a felcsúti cégbirodalom érdeklődik a kiskereskedelmi szektor iránt. Egyikük sem válaszolt a megkeresésünkre két hét alatt.

Egyszer viszont már biztosan jól jártak Mészárosék az Auchannal. Négy éve, a trafikpiac újraosztásakor mind a 19 Auchan-áruházban Mészáros Lőrinc köréhez sorolt emberek nyithattak dohányboltot. Mészáros Lőrinc testvére, Mészáros János, a Jére fivérek (a Népszabadság korábbi cikke szerint barátai és cégükön keresztül alvállalkozói is Mészáros Lőrincnek), és Mészáros László (felcsúti alpolgármester, de csak névrokona a milliárdosnak) egyik cége fészkelhette be magát az Auchan üzletsoraiba.

Kiemelt kép: MTI/Máthé Zoltán

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

WASHINGTON, DC - DECEMBER 7 : President Donald J. Trump stops to speak with reporters and members of the media as he walks to board Marine One and depart from the South Lawn of the White House on Friday, Dec. 07, 2018 in Washington, DC. (Photo by Jabin Botsford/The Washington Post via Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.