Közélet

Élesen kritizálta a magyar kormányt az amerikai ügyvivő

David Kostelancik nyomásgyakorlásról és megfélemlítésről is beszélt. A külügy szerint tájékozatlan az ügyvivő.

Az ideiglenes amerikai ügyvivő, David. J. Kostelancik a Magyar Újságírók Szövetségének (MÚOSZ) keddi konferenciáján élesen bírálta a magyar kormányt. A Zoom.hu beszámolója szerint az ügyvivő egyrészt kiállt a szabad sajtó mellett, másrészt figyelmeztetett, hogy a sajtószabadság nem egyenlő azzal, hogy a sajtót nem szabad kritizálni, akár a kormánynak is.

Kostelancik szerint olyan, mintha sok kiadványban nem lenne külön szekció a véleményeknek, hanem uralnák az egész sajtóterméket. Hozzátette, hogy a legnagyobb probléma szerinte az, hogy az országban továbbra is veszélyben van a sajtószabadság.

Amerikai ügyvivő: Pozitív fejlemény, hogy lekerültek a Soros-plakátok
Magyarország szövetséges és barát, de őszintén kell beszélni. A Soros-plakátok, a CEU- és a civiltörvény ügyét például szorosan követik, mondja David Kostelancik, az Egyesült Államok budapesti nagykövetségének ügyvivője. Interjú.

Az ügyvivő több problémát is kiemelt, egyrészt a kormány erősödő médiabefolyását, másrészt a kormány jelentős állami hirdetéseit a „baráti” médiatulajdonosoknál.

Kostelancik úgy látja, hogy fogy a független és ellenzéki médiumok száma, és olyan kihívásokkal találkoznak a hirdetői piacon, amikkel a kormányzati médiumok nem. Ráadásul ezenkívül nyomásgyakorlással és megfélemlítéssel és szembe kell nézniük.

Friss: a külügy szerint tolmács kell neki

Délután aztán Menczer Tamás helyettes államtitkár a külügy nevében reagált az amerikai ügyvivő által elmondottakra. Azt írja, teljesen alaptalanok Kostelancik félelmei. Vida Ildikó emlékezetes mondatára némi áthallással azt írta:

Ha az ügyvivő maga mellé ültet egy tolmácsot, és átlapozza a napilapokat, megnézi az internetes hírportálokat és a híradókat, láthatja, hogy számtalan kormánykritikus hír jelenik meg naponta.

Ezután sorolja, mennyi kormánykritikus médium van Magyarországon, tehát “a sajtószabadságot és a kiegyensúlyozottságot semmilyen veszély nem fenyegeti.” Itt jön a visszavágás: Menczer az amerikaiak szemére vetette, hogy néhány hete a kijevi nagykövetségük üdvözölte az új oktatási törvényt, ami “csökkenti a kisebbségek jogait”. Végül így csap oda a külügy a diplomatának:

A kijevi és a budapesti amerikai diplomaták esetében is azt kell gondolnunk, hogy tájékozatlanok azzal kapcsolatban, amiről beszélnek.

(Kiemelt kép: MTI Fotó/Balogh Zoltán)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik