Közélet

Nem gyűlésezhet a holland muszlimellenes politikus Brüsszelben

Geert Wilderséket nem látják szívesen Molenbeekben, mert gyűlöletet szítani mennek oda.

A brüsszeli Molenbeek negyed polgármestere rendeletben tiltotta meg, hogy Geert Wilders, a bevándorlásellenes holland Szabadságpárt (PVV) vezetője és Filip Dewinter, a szélsőjobboldali, flamand nacionalista Vlaams Belang (Flamand Érdek) nevű párt flandriai parlamenti frakcióvezetője pénteken gyűlést tartson a jórészt muzulmánok lakta városrészben – közölte a La Libre Belgique belga napilap.

A rendelet szerint Françoise Schepmans, Molenbeek polgármestere mindenfajta megmozdulást és gyülekezést megtiltott a városrészben. A polgármester elmondta, a várható atrocitások elkerülése végett, a rend és a béke megőrzése érdekében semmilyen rendezvényt nem engedélyez.

Wilders holland és Dewinter flamand bevándorlásellenes politikusok péntekre hirdettek gyűlést “iszlám szafari” címmel, a fogalmazásuk szerint “dzsihadista főváros”, a mintegy 98 százalékban muzulmán lakosú brüsszeli városrészben.

A hollandiai mecsetek bezárását és a Korán hollandiai betiltását követelő Wilders több alkalommal kapott már halálos fenyegetést, ugyanis többek között az erőszak vallásának nevezte az iszlámot, ami véleménye szerint a legnagyobb veszélyt jelenti Hollandiára. A politikust egy holland bíróság tavaly decemberben bűnösnek találta gyűlöletbeszéd, kisebbség elleni uszítás és diszkrimináció vádjában.

A Brüsszel belvárosához közel eső Molenbeeket a brüsszeli iszlamisták fellegvárának tartják. A hatóságok szerint bizonyított kapcsolat van a 2015 novemberében Párizsban és a 2016 márciusában Brüsszelben végrehajtott merényletek kitervelői és elkövetői csoportjai között, a szálak többek között Molenbeekbe vezettek.

„Nappal semmi sem történik itt, de azért érzed a vibrálást” - Terroristák keltetője lett Brüsszel Józsefvárosából
Brüsszel Molenbeek nevű része a párizsi támadások miatt került a hírekbe, innen mozgatták a szálakat. Hát ez lenne Dante pokla muzulmánoknak? Esetleg csak esélyre vágyó derék muszlim melósok élnek itt? Helyi lakost és kint élő magyart kérdeztünk.

(MTI; Kiemelt kép: BELGA PHOTO/ THIERRY ROGE)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik