Közélet

Az ellenzék fele Orbán újraválasztására számít

Az ellenzéki szimpatizánsok fele is Orbán Viktor újraválasztására számít, mivel a gazdasági mutatók kiemelkedőek, az ellenzéki oldalon pedig nincs valós, jobb teljesítményt felmutatni képes alternatíva - mondta Deák Dániel, a Nézőpont Intézet elemzője az M1 aktuális csatornán vasárnap.

Botka László lemondásával a baloldalon nincs olyan miniszterelnök-jelölt, aki meg tudná szólítani a baloldali szavazók jelentős részét. Mindez Gyurcsány Ferencnek kedvezett, aki az ellenzéki egyeztetésekről szóló vitákat dominálja – fogalmazott az elemző.

A Nézőpont Intézet elemzője kiemelte, a választók azt látják, hogy az MSZP-n belül nagyon nagy káosz van. Szerinte ha az ellenzéki pártok október 23-án fel tudnának mutatni valamit, akkor az lehetne fordulópont. Ez ugyanakkor nem valószínű, meghiúsult a közös ellenzéki megmozdulás, nem tudnak kormányváltó alternatívát kialakítani.

Deák Dániel álláspontja szerint a baloldali szimpatizánsok ezért arra számítanak, hogy a Fidesz fogja megnyerni a választásokat 2018-ban és Orbán Viktor lesz ismét a kormányfő.

A Jobbik nem tudja megszólítani a saját szavazóit sem

– mondta, és kérdésnek nevezte, hogy a pártnak a kampány során sikerül-e meggyőznie a szimpatizánsokat arról, hogy Vona Gábor jó miniszterelnök lesz.

A Nézőpont Intézet legfrissebb közvélemény-kutatásának adatai szerint fél évvel a 2018-as választás előtt a felnőtt népesség csaknem kétharmada, 64 százaléka, és még az ellenzéki szimpatizánsok fele is arra számít, hogy újra Orbán Viktor lesz a miniszterelnök.

Kiemelt kép: MTI/EPA/Julien Warnand

Ajánlott videó

Olvasói sztorik