Közélet

Sztrájk az Operában, elmaradhat a premier

operahaz(210x140).jpg (Array)
operahaz(210x140).jpg (Array)
A szakszervezetek követeléseikről tájékoztatták Balog Zoltán minisztert is.

A sztrájkot az Operaházban képviselettel és kollektív szerződési jogkörrel rendelkező szakszervezetek hirdették meg. Az ok, hogy a főigazgató tavasszal megszüntette a kollektív szerződést és nem hajlandó másikat kötni – írta az Operaházi Dolgozók Független Szakszervezete.  Sztrájkot hirdetett a Magyar Állami Operaháznál, miután Ókovács Szilveszter főigazgató nem teljesíti követeléseit.

A munkabeszüntetés október 28-án 17:30-től 22:00 óráig tart, így elmaradhat a Hugenották premierje, amit a reformáció kezdetének 500. évfordulója alkalmából mutatnának be.

A szakszervezetek bíznak abban, hogy rendeződik a helyzet a sztrájkig, vagy legkésőbb az alatt. Ha nem, akkor további munkabeszüntetés jöhet.

Követeléseikről tájékoztatták Balog Zoltán minisztert is.

A kollektív szerződés hiánya mellett kifogásolják, hogy a 2016/2017-es évadben felére csökkentették az üzemszünetet és a dolgozók nem kaptak kompenzációt. Nem fizették ki a műszakpótlékokat és a túlszolgálatokat, nem orvosolták a jogellenes szabadságkiadások következményeit és a főigazgató nem vonta vissza a „Visszanéző bérletről” (kötelező előadás-látogatás) szóló utasítását.

Az új kollektív szerződést régóta hiányolja az Operaházi Dolgozók Független Szakszervezete, a Magyar Zeneművészek és Táncművészek Szakszervezete és a Szociális Munkások Demokratikus Szakszervezete. Ókovács Szilveszter korábban azt mondta, arról – a törvényeket betartva –folyamatosan tárgyalnak, a korábbi juttatások nagy többségét ezután is biztosítják az 1200 közalkalmazottnak.

Sztrájkot hirdetnek az operaházi dolgozók
Ókovács Szilveszter főigazgató szerint öncélú médiafelhajtásról van szó.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik