Kultúra

Sztrájkot hirdetnek az operaházi dolgozók

Ókovács Szilveszter főigazgató szerint öncélú médiafelhajtásról van szó.
Kapcsolódó cikkek

Az új kollektív szerződés megkötéséig sztrájkot hirdet a Magyar Állami Operaházban az Operaházi Dolgozók Független Szakszervezete, a Magyar Zeneművészek és Táncművészek Szakszervezete, valamint a Szociális Munkások Demokratikus Szakszervezete.

Az MTI-hez szerdán eljuttatott sztrájkfelhívás szerint az Operaházban augusztus 1-jétől nincs kollektív szerződés, mert nem vezettek eredményre a korábbi szerződés felmondásának visszavonására, illetve egy új szerződés megkötésére irányuló tárgyalások. A három reprezentatív szakszervezet augusztus 1-én sztrájkbizottságot alakított. Azt várják, hogy a végzett munkáért járó juttatások mértéke növekedjen, de legalább stabilizálódjon, ezzel egyidejűleg a foglalkoztatás biztonsága és kiszámíthatósága is meglegyen.

A kollektív szerződés hiánya súlyos csapás az operaházi munkatársak szociális és gazdasági érdekeire, mivel nincs jogi biztosíték az előző évad munkabéreinek, egyéb anyagi juttatásainak, valamint az eddig jól tervezhető és ellenőrizhető munkáltatási gyakorlat rövid távú fenntarthatóságára sem – áll a felhívásban.

A mintegy 300 alkalmazottat képviselő Operaházi Dolgozók Független Szakszervezetének elnöke, Bárány Balázs Péter elmondta: a sztrájkfelhívás addig él, ameddig a kollektív szerződést nem tudják megkötni. A tárgyalásoktól függően határoznak arról, hogy ténylegesen mikor sztrájkolnak. Szerinte az előző kollektív szerződést ok nélkül mondta fel az Opera vezetése. A felmondást követően elkészítettek egy általuk alkalmasnak ítélt kollektív szerződést, érdemi tárgyalások azonban nincsenek.

Bárány hangsúlyozta, hogy a művészek maximálisan, az elvárhatón túl teljesítettek, a kötelező szolgálatszámnál 20 százalékkal többet vállaltak. A kollektív szerződés hiánya havonta 150 millió forint bérjellegű kifizetést vesz el az emberektől, azaz átlagosan és fejenként 130 ezer forint havonta a jövedelemcsökkenés. A túlóra, az éjszakai pótlék lehetőségek megszűntek – fűzte hozzá.

Ókovács Szilveszter, az Opera főigazgatója a sztrájkfelhívásra reagálva azt mondta, egy új kollektív szerződésről – a törvényeket betartva – folyamatosan tárgyalnak, de az eddigi juttatások nagy többségét, csaknem 40 féle jogcímen ezután is biztosítják az 1200 közalkalmazottnak.

Emlékeztetett, hogy a Magyar Állami Operaházban 2017 január elsején mind az 1200 közalkalmazott bére emelkedett, egy hónappal később pedig a legszerényebb keresetű 531 dolgozó illetménye nőtt újra, jelentősen. A következő másfél évben az Ybl-palota zárása miatt értelemszerűen jelentős munkamennyiség-csökkenés várható, gyakorlatilag azonos szinten maradó kifizetések és kedvezmények mellett.

A főigazgató szerint „2017 augusztusának elején sztrájkot hirdetni nem csak érthetetlen – hisz mindenki a szabadságát tölti –, de sejthető, öncélú médiafelhajtása miatt méltánytalan és az Opera mostani nem könnyű, sok különböző épületbe széttagolt, ugyanakkor nagyberuházásokkal és turnékkal ékes helyzetében demoralizáló, és a magyar valóságtól elrugaszkodott cselekedet”. (MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik