Közélet

Józsefvárosi utcába dugnák el a MÁV által elutasított roma emléktáblát

Puczi Béla is segített az 1990-es pogrom idején a magyaroknak, a MÁV szerint azonban nem érdemel emléktáblát.

Ne féljetek magyarok, itt vannak a cigányok!

Így kiáltoztak a magyarok felé 1990-ben a marosvásárhelyi romák, amikor a románok pogromot rendeztek ellenük. A segítő cigányság egyik vezetőjének, Puczi Bélának terveztek a hétvégén emléktáblát avatni a fővárosi Nyugati pályaudvaron, de a MÁV húzta a száját, nem adott engedélyt rá. Pedig az Öröksévédelmi Hivatal engedte volna.

Balog Zoltán emberi erőforrásbéli miniszter azonban intézkedett, de nem a Nyugatira fog kikerülni az emléktábla a RomNet szerint. A lap azt írja, Balog szerint vannak szabályok, ezek miatt nem kerülhet az emlékmű a pályaudvar falára, de tud egy jobb helyet neki:

a Tavaszmező utcába kerülhet a Puczi-emlék, a jövőre talán elkészülő Cziffra-palotára.

A MÁV mellesleg utólag azzal indokolt, hogy csak a vasúti közlekedéssel összefüggésbe hozható esemény, maradandó értéket létrehozó személy, csoport emlékére lehet elhelyezni emléktáblát az ő területükön. Kadét Ernő, a Roma Sajtóközpont munkatársa azt mondta,

Megtisztelőnek tartjuk Balog miniszter úr felajánlását, de az emléktábla felállítását kezdeményező szervezetekkel arra jutottunk, hogy nem tudunk élni a lehetőséggel.

Egy ötszáz aláírással megtoldott petíció már indult, hogy Dávid Ilona MÁV-vezér engedje kitenni az emléktáblát. Azért ragaszkodnak a helyszínhez, mert Puczi szerintük nemcsak a romák, hanem a magyarok hőse is volt.

(Kiemelt kép: MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik