Közélet
Budapest, 2017. október 7.
Az 1990-ben Marosvásárhelyen elkövetett magyarellenes pogrom cigány hõse, Puczi Béla emléktábláját tartják résztvevõk a roma büszkeség napja alkalmából tartott felvonuláson a Nyugati pályaudvar mellett 2017. október 7-én.
MTI Fotó: Balogh Zoltán

Nem engedte a MÁV a roma hős emléktáblájának felavatását

24.hu
24.hu

2017. 10. 08. 08:56

A  Roma Büszkeség Napján, szombaton felvonulást szerveztek, a szervezők egy emléktáblát szerettek volna kihelyezni a Nyugati Pályaudvarra. Még a nyáron fölvették a kapcsolatot a MÁV-val azzal kapcsolatban, hogy szeretnének a Nyugatinál emléktáblát állítani. A vasúttársaság akkor nem volt elutasító, bár nem is mondta ki, hogy kihelyezhetik a táblát – írja az Index.

A MÁV a most szombati felvonulás előtt nem sokkal azonban közölte a szervezőkkel, hogy nem tehetik ki Puczi Béla emléktábláját.

Puczi Béla marosvásárhelyi cigány egyike volt azoknak az ottani romáknak,  akik az 1990-es marosvásárhelyi pogrom idején “ne féljetek magyarok, itt vannak a cigányok!” kiáltással a magyarok segítségére siettek. Romániában elítélték és börtönbe zárták.

Onnan szabadulva Magyarországra menekült, ahol menekülttáborba zárták. Tíz évvel később ugyan megkapta a magyar állampolgárságot, de addigra tönkrement az élete és az egészsége. Élete végén a Nyugati téren élt hajléktalanként, 2009-ben halt meg.

Nem volt a MÁV dolgozója

A szervezőket az Örökségvédelmi Hivatalhoz irányították, közben az adományokból összegyűlt pénzből elkészült az emléktábla.

A MÁV azonban három nappal a szombati felvonulás előtt közölte, nem tehetik ki Puczi Béla emléktábláját. Az indoklás az volt, hogy a társaság épületeire emléktáblát – a közforgalom számára megnyitott területekről látható módon – a vasúti közlekedéssel összefüggésbe hozható esemény, maradandó értéket létrehozó személy, csoport emlékére lehet elhelyezni.

Mivel pedig Puczi Béla nem volt a MÁV dolgozója, nem felel meg ennek a kritériumnak.

A Roma Sajtóközpont petíciót indított, amiben a MÁV Zrt. vezetőjének közbenjárását kérjük Puczi Béla emléktáblája ügyében. A kérvényt már több százan aláírták.

Kiemelt kép: MTI/Balogh Zoltán

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Hungary's Sandor Liu Shaolin reacts in the men's 5,000m relay short track speed skating A final event during the Pyeongchang 2018 Winter Olympic Games, at the Gangneung Ice Arena in Gangneung on February 22, 2018. / AFP PHOTO / ARIS MESSINIS
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.