Közélet

Őcsény: Az egyházak nem értenek egyet Orbánnal

Miután az Őcsényben történtek után Orbán Viktor azt mondta, semmi kivetnivalót nem talál a helyiek tiltakozásában, az Index megkereste a nagyobb magyar egyházakat, egyetértenek-e a miniszterelnökkel.

Fekete Károly, a Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke azt mondta, készek segíteni a Magyarországon a nemzetközi jog és a magyar törvények szerint legálisan tartózkodó, rászoruló menekülteknek.

A püspök hozzátette, hogy mély aggodalommal és szomorúsággal értesült az Őcsényben történtekről. „Közös felelősségünk, hogy gátat szabjunk a gyűlölködésnek és a társadalmunk békességét veszélyeztető folyamatoknak” – jegyezte meg.

Már több mint hétezren írták alá Veiszer Alinda, Beer Miklós és Gundel Takács Gábor petícióját
Ezrek akarnak olyan országban élni, ahol a nézeteltéréseket a párbeszéd, a jog és a felebaráti szeretet szellemében igyekszünk megoldani.

A Mazsihisz vezetője elmondta, a gyűlöletkeltés minden formáját elfogadhatatlannak tartják, legyen szó zsidókról, keresztényekről, muszlimokról, romákról, melegekről, migránsokról vagy konkrét személyről.

Heisler András úgy véli, az őcsényi ügy megmutatta, hogy félelmeink nem alaptalanok, „az indulatok könnyen kezelhetetlenné válnak”.

Hozzátette, „a kiszolgáltatottak és segítőik elleni erőszak nem helyes, a félelmekből eredő indulatokat csillapítani kell minden rendelkezésre álló eszközzel”.

Visszavárják az őcsényiek a lemondott polgármestert
A falubelieknek elege van az újságírókból és nyugalomra vágynak.

A Magyarországi Evangélikus Egyház jelezte, hogy készek néhány napra vendégül látni azokat a gyerekeket, akiket nem engedtek be Őcsénybe. Gáncs Péter elnök-püspök elmondása szerint az egyházuk Diakóniai Szolgálata jelenleg is végez olyan tevékenységet, ami támogatja az országban legálisan, menekültstátusszal rendelkező embereket, „hogy be tudjanak illeszkedni az őket befogadó közösségekben és megtalálják a helyüket a magyar társadalomban”.

A lap megkereste a Magyar Katolikus Egyház Püspöki konferenciához tartó egyházmegyéket is, Nyíregyházáról jelezték, hogy nem kívánnak állást foglalni. A kérdésekre nem válaszolt a többi katolikus egyházmegye és Erdő Péter bíboros sem.

Kiemelt kép: MTI Fotó/Illyés Tibor

Ajánlott videó

Olvasói sztorik