Közélet

Rétvári: A béremelések hatására egyre több a pedagógus

Medvegy Gábor
Medvegy Gábor

újságíró. 2017. 10. 06. 08:55

11,5-ről 10,3-ra csökkent az egy pedagógusra jutó gyerekek száma – mondta az államtitkár.
Korábban a témában:

A béremelések, illetve az életpályamodell bevezetésének a hatására az elmúlt években több ezerrel nőtt a pedagógusok száma – jelentette ki Rétvári Bence pénteken az M1 műsorában.

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára közölte: miközben három-négy éve 10 ezren, idén 13 ezren jelentkeztek valamilyen pedagógusképzésre. Akkor 6500 felvételizőt, most pedig 10 ezret vettek fel.

Mindennek nyomán 11,5-ről 10,3-re csökkent az egy pedagógusra jutó gyerekek száma – tette hozzá.

Mint elmondta: a pedagógusok számának növelése annál is inkább fontos, mert ma az óvónők, tanítók, tanárok 37 százaléka 50 évesnél idősebb, vagyis kell az utánpótlás.

Az életpályamodell keretében másfél-kétszeresére emelték négy-öt év alatt a pedagógusok bérét – emlékeztetett. Négy-öt éve egy pályakezdő oktató bruttó 130 ezer forintot keresett havonta, ma ez az összeg 203 ezer forint.

Egy 20 éve dolgozó, főiskolát végzett óvónő bére ez alatt az idő alatt átlag 149 ezer forintról 301 ezer forintra emelkedett, egy szintén két évtizede oktató szaktanár pedig a korábbi 172 ezer forint helyett 334 ezer forintot kereshet – sorolta, megjegyezve: a Klebelsberg ösztöndíjprogramban eddig 1500-an vettek részt, akiknek összesen 1,6 milliárd forintot fizettek ki. Ezt a juttatást azok kapják, akik hátrányos helyzetű területen vállalnak pedagógusi állást, illetve hiányszakokat oktatnak – idézte az MTI Rétvári Bencét.

Nemrég az államtitkár arról beszélt, hogy a pedagógushiány nem országos, hanem helyi léptékű jelenség. Ám a Közszolgálati Állásportálon több mint 180 települést találtunk, ahol a tanév megkezdése után egy hónappal is tanítót és tanárokat kerestek, és csak Budapesten több mint 150 üres álláshely van tanárok számára. A Klebelsberg Központ ezer betöltetlen álláshelyről számolt be, de szerintük ez csekély arány a több mint 90 ezres pedagóguslétszámhoz képest.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Fotó: Fülöp Dániel Mátyás / 24.hu
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.