Közélet

Egészen váratlan helyen találkozott olvasónk Orbán Viktorral

Szamoa egy csendes-óceáni szigetcsoport, ahol nagyjából 190 ezren laknak. A legtöbbünk alighanem bajban lenne, ha el kellene helyeznünk egy vaktérképen, vagy megmondanunk, hogy ki a miniszterelnök (Tuilaepa Aiono Sailele Malielegaoi az 1998 óta). Hazai újsághírekben is meglehetősen ritkán találkozhatunk a szamoai politika botrányos eseményeivel.

Ennek fényében igazán érdekes az a kép, amelyet egy jelenleg épp Szamoán élő, meglepett olvasónk küldött:

A képen (ami kattintásra nagyobb lesz) a Samoa Observer című napilap szerdai számának egyik oldala látható. Ez a legnagyobb napilap Szamoán, és benne egy félkolumnás összeállítás foglalkozik azzal, hogy Orbán Viktor kormánya rátette a kezét a megyei lapokra (is). A cikkben szó van a Népszabadság bezárásáról – hiszen a megyei lapok egy részét a Népszabadságot bezáró Mediaworks tulajdonolja, a többi pedig épp mostanában kerül a Mediaworks-tulajdonos Heinrich Pecina és a kaszinótulajdonos-kormánybiztos Andy Vajna kezébe.

Tökjó, hogy a világ ezen kis szegletét is eléri a jóhírünk

– írta olvasónk.

Az igazsághoz tartozik, hogy mint utánajártunk, a cikk egy átvétel, az eredetijét az International Press Institute készítette, amely egy 1950 óta a sajtószabadságért küzdő nemzetközi szervezet, több mint 120 országban van jelen. Nekik nyilatkozott kollégánk, Szalay Dániel is, aki szintén nem sejtette, hogy a csendes-óceáni szigetvilágig jutnak el a szavai.

Mi sajnos több mint egy éve foglalkoztunk Szamoával cikkben:

Jég esett Szamoán, az embereknek pedig fogalmuk nem volt, mi történik
A feljegyzések szerint mindössze másodszor hullott jég a csendes-óceáni szigetre.

és gyászosan keveset tudunk az ottani médiahelyzetről.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik