Belföld

Molnár Gyula: „Ezt a menetet elvesztettük, de a csatát meg fogjuk nyerni”

Az MSZP elnökében nem merült fel a lemondás gondolata Botka László távozása után.

Aki ünnepel, pezsgőt bont, bármely ellenzéki körben üdvözli Botka László lemondását, az nem barátja az MSZP-nek és a demokráciának, nem kellően ellenfele a mai rendszernek és nem méltó az együttműködésre

– jelentette ki Molnár Gyula, a szocialista párt elnöke hétfő délelőtti sajtótájékoztatóján.

Felidézte: Botka azzal a szándékkal vállalta a miniszterelnök-jelöltséget, hogy a „demokratikus ellenzéki oldal” vezetőjeként valódi kihívója legyen a jelenlegi hatalomnak, tudván, hogy nemtelen és hazug támadások, érdemtelen pozícióharcok nehezítik ezt a feladatot. Világossá vált, hogy a teljes körű demokratikus ellenzéki összefogás néhány párt szándéka miatt nem jöhet létre, Botka pedig nem akarta, hogy az együttműködésnek az ő személye legyen akadálya, ezért lépett vissza – magyarázta Molnár.

Botka: „A politikai maffia behálózta az ellenzéket”
A leköszönő miniszterelnök-jelölt szerint világossá vált, hogy a „demokratikus ellenzék” nem akar nyerni.

A pártelnök azt ígérte Botkának és a szocialisták támogatóinak, hogy folytatni fogják azt a „karakteres baloldali szociáldemokrata politikát”, amit a leköszönt miniszterelnök-jelölt „hangosított fel” januárban. Azt a döntést hozták, hogy nem hagyják magukra a szavazókat, arra készülnek, hogy a változást akaró milliók számára alternatívát nyújtsanak – jelentette ki.

Elárulta: tárgyalódelegációt állítanak fel, amiben Molnáron kívül Hiller István és Tóth Bertalan vesz részt, és haladéktalanul egyeztetést kezdenek a „demokratikus ellenzéki pártokkal”. A következő időszakban az egyéni körzetekről való megállapodásra fókuszálnak, a közös indulásról csak ezután beszélnek. Azt kérte: kevésbé a folyamatot és a vitákat, sokkal inkább a végeredményt kérjék számon.

Elmondta azt is, hogy a hétvégére összehívják a választmány ülését, új politikai menetrendet alakítanak ki, és idén még kongresszust tartanak.

Szomorú pillanat ez: a menetet elvesztettük, de a csatát meg fogjuk nyerni

– jelentette ki Molnár Gyula, aki szerint Botka László nagy veszteség, lehetséges és valóságos kihívója volt Orbán Viktornak.

A pártelnököt megkérdezték Botka kijelentéséről, miszerint politikai maffia hálózta be az ellenzéki oldalt. Vajon kikre gondolhatott, ők maradnak-e a pártban, mi lesz velük? – hangzott el a kérdés. Erre Molnár azt mondta: nem értett egyet Botkával abban, hogy „a belső vitákat politikai színben tüntessék fel”, és amellett foglalt állást, hogy a meglévő csapattal és összetétellel kell a pártnak végigmennie a választásig. Sajnálja, hogy Botka erről beszélt, és nem akarja kommentálni.

Jelezte azt is: megkérte az elnökség minden olyan tagját, hogy semmilyen „belső mozgást ne támogassanak”, ami azt mutatja, hogy az a probléma, amit Botka lemondása jelent, „az átlagosnál súlyosabb”. Ugyancsak kérdésre válaszolva azt mondta, nem merült fel benne a lemondás gondolata, „a többi szereplőnek az a dolga, hogy vigye tovább ezt a repülőgépet”.

Az újságírók nem eresztették könnyen Molnárt, megkérdezték: vannak-e az MSZP-ben emberei a NER-nek? Erre a pártelnök azt felelte: a mai nap sokkal inkább arról szól, hogy egy 9 hónapos munkát hogyan tudnak tovább folytatni, és nagyon nem ért egyet azzal, ha a párton belüli politikai vitákat érdekcsoportok harcának tudják be. A szocialisták be fogják bizonyítani, hogy a kormány leváltásáért tudnak dolgozni – magyarázta.

Kifejtette: sokat őrlődött azon, hogy mi ebben a személyes felelőssége, és arra is emlékeztetett: pártelnökké választása után jelezte, hogy Botkában gondolkodik, második helyen pedig egy civil kormányfőjelölt áll. Azzal, hogy a párton belül új jelöltet találjanak, most nem foglalkoznak, jelenleg a 106 választókörzetben keresnek alkalmas képviselőjelölteket.

Természetesen Lattmann Tamásról is kérdezték Molnárt, aki azzal állt elő az elmúlt napokban, hogy ő lett volna a közös baloldali miniszterelnök-jelölt, de Botka érkezése ezt keresztülhúzta. Róla az MSZP elnöke azt mondta, hogy

sosem volt alkalmas jelölt, a jelöltek ugyanis nem teremnek, nem felkérni szokták őket, hanem meg kell érte dolgozni.

Kitért arra is, hogy van élet Gyurcsány Ferencen kívül, tud a párt olyan megoldásokkal foglalkozni, amiben nem őt kell a fókuszba állítani. Megemlítette: a Fidesz lépései, például az újabb nemzeti konzultáció azt mutatja, hogy a kormánypárt sem tekinti lefutottnak a jövő évi választást.

Ezért is mehetett Botka: egyre fogynak a belső harcoktól hangos MSZP hívei
Újabb mérés szerint vannak történelmi mélyponton a május óta egyre népszerűtlenebb szocialisták, a Fidesz viszont szárnyal. A borzalmas adatok is közrejátszhattak abban, hogy Botka László lemondott a miniszterelnök-jelöltségről.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik