Közélet
Brüsszel, 2016. február 18.
Orbán Viktor miniszterelnök (b) kezet csókol Angela Merkel német kancellárnak az ülésteremben az EU-tagországok állam- és kormányfõinek kétnapos csúcstalálkozóján Brüsszelben 2016. február 18-án. (MTI/AP/Geert Vanden Wijngaert)

Menekültek vagy pénz? Merkel üzent Orbánnak

Farkas György
Farkas György

újságíró. 2017. 09. 16. 11:45

Az uniós szolidaritás elutasításának pénzügyi következményei lesznek - mondta a kancellár.

Nem marad következmények nélkül az uniós tagállamok közötti szolidaritás megtagadása. Ezt mondta Angela Merkel a menekültek tagországok közötti elosztásával kapcsolatban, utalva a tagállamoknak juttatott közösségi támogatásokra.

A Nordwest Zeitung és a Passauer Neue Presse című lapokban megjelent interjúban arra a kérdésre, miként akarja rábírni álláspontja átgondolására a menekültek tagállamok közötti szolidáris elosztásától elzárkózó Orbán Viktor magyar miniszterelnököt és más kelet-európai kormányfőket, a német kancellár kiemelte: nem szabad elfelejteni, hogy “az EU-s partnerek nagy többsége” hajlandó befogadni menekülteket.

A menekültpolitika számos kérdésében “teljes az egyetértés, és közösen konkrét haladást érünk el”. Így van ez a külső határok védelmének ügyétől egészen a menekülésre késztető okok megszüntetéséért folytatott küzdelemig, és

csak néhány ország utasítja el továbbra is kerek perec a menekültek befogadását.

Azonban az EU-ban “szolidaritásra van szükségünk”, a szolidaritást megtagadó tagországoknak

“számolniuk kell azzal, hogy ez nem marad következmények nélkül, a jövőbeni pénzügyi támogatásokról folytatandó tárgyalásokra tekintettel sem”

– mondta Angela Merkel.

Orbán és Merkel (orbán, merkel)
„Elfogadhatatlan” – Merkel üzent Orbánnak
Szerinte egy tagország kormánya nem mondhatja, hogy nem érdekli az Európai Bíróság ítélete. Ezt a magyar kormányfő sem mondja.

Arra a kérdésre, nem ellentmondás-e, hogy a Magyarországon rekedt menekültek 2015 szeptemberi befogadásával kapcsolatban azt mondja, helyes döntést hoztak, és azt is mondja, hogy ilyen helyzet nem fordulhat többé elő, a német kancellár kijelentette, hogy nincs szó ellentmondásról. A 2015-ös “különleges kihívásokra” adott “politikai és humanitárius válasz” helyes volt, és minden erőfeszítés, amelyet azóta kifejtenek a menekültek áramlásának rendezetté tétele és a folyamat irányítása, valamint a menekülésre késztető okok és az embercsempészet felszámolása érdekében, azt szolgálja, hogy “ne ismétlődjék meg a 2015-ös szükséghelyzet”.

Tanultak a hibákból

Az viszont valóban helytelen volt, hogy a megelőző években “Németország, mint ahogy egész Európa”, túl sokáig hagyatkozott az uniós – úgynevezett dublini – menekültügyi rendszerre, amely az akkori állapotában nem volt működőképes. Helytelen volt az is, hogy nem gondoskodtak a libanoni, jordániai és törökországi menekülttáborokban élő emberek rendes ellátásáról, hiszen ezek az emberek szükséghelyzetbe kerülve embercsempészekre bízták az életüket, hogy eljussanak Európába, és sokan meg is haltak – tette hozzá.

A német kancellár kiemelte, már hatékonyabb a menekülésre késztető okok felszámolásáért folytatott küzdelem, jobban ellátják a menekülttáborokat, és “egy új, átfogó partnerség” jött létre afrikai országokkal és az Iszlám Állam nevű terrorszervezet elleni harcra.

Meg kellett tanulnunk, hogy a szomszéd kontinens, Afrika ínsége és háborúi elől nem tudunk bezárkózni, és a saját érdekünkből ott is felelősséget kell vállalnunk.

A Merkel vezette Kereszténydemokrata Unió (CDU) egyik legtekintélyesebb politikusa, Wolfgang Schäuble pénzügyminiszter egy pénteken, szintén a Passauer Neue Pressében közölt interjúban arra a kérdésre, miként kell rábírni Orbán Viktort az Európa Bíróság ítéletének végrehajtására, azt mondta, hogy “a szilárdság és a türelem megfelelő keverékére” van szükség. A felvetésre, hogy a szociáldemokraták (SPD) kancellárjelöltje, Martin Schulz az uniós támogatások megkurtítását követeli, Schäuble kiemelte: “bölcsebb lenne nem azonnal megsuhogtatni a husángot”, mert nem akadályozni, hanem támogatni kell a menekültek befogadása körüli nehéz viták lefolytatását. Az ugyanakkor “világos, hogy aki kiáll a sorból és nem vesz részt (a közös ügyekben), az végül saját magának árt leginkább” – tette hozzá. (mti)

Hungarian Prime Minister Viktor Orban is greeted by President of the European Commission Jean-Claude Juncker on the second day of the fourth European Union (EU) eastern Partnership Summit in Riga, on May 22, 2015 as Latvia holds the rotating presidency of the EU Council. EU leaders and their counterparts from Ukraine and five ex-Soviet states hold a summit focused on bolstering their ties, an initiative that has been undermined by Russia's intervention in Ukraine. AFP PHOTO / JANEK SKARZYNSKI / AFP PHOTO / JANEK SKARZYNSKI
Brüsszel már a következő napokban pert indíthat hazánk ellen
Az Igazságügyi Minisztérium államtitkára szerint a kvótaper tehát csupán a kezdet volt.

Orbán Viktor miniszterelnök múlt pénteken a Kossuth Rádióban kijelentette, a bíróság ítéletét tudomásul kell venni, de ez sem ok arra, hogy Magyarország megváltoztassa bevándorláspolitikáját, nem fogja engedni, hogy Magyarországot “bevándorlóországgá” változtassák.

European Union leaders summit at the European Council in Brussels, Belgium on Jun. 22, 2017
Senki nem mondja ki Brüsszelben, de Orbán győzött
A magyar minta érvényesült, még ha nem is beszélnek róla az EU-s diplomaták.
vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

THE ASSASSINATION OF GIANNI VERSACE: AMERICAN CRIME STORY "The Man Who Would Be Vogue" Episode 1 (Airs Wednesday. January 17, 10:00 p.m. e/p) -- Pictured: Edgar Ramirez as Gianni Versace. CR: Jeff Daly/FX
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.