Közélet

Megkérdezték Balogtól, miért költötték bicikliversenyre a szociális dolgozók pénzét

A miniszter helyett válaszoló Rétvári Bence kitért a konkrét válaszadás elől.

Miért kellett bicikliversenyre költeni a szociális dolgozók bérpótlékát? – kérdezte a Párbeszéd politikusa, Szabó Tímea független parlamenti képviselő az emberi erőforrások miniszterétől.

Az írásbeli kérdésben emlékeztet: a tavalyi költségvetésben 90 millió forint maradvány keletkezett, amit eredetileg a szociális és gyermekvédelmi ágazat dolgozóinak pótlékára szánt volna a kormány, de végül a Tour de Hongrie kerékpáros körverseny „évenkénti megrendezésére és hosszú távú fejlődése biztosítására” költötte el.

  • Miért nem lehetett a szociális ágazatra elkölteni ezt a pénzt?
  • Mi indokolta, hogy ezt egy bicikliversenyre költsék?
  • Várható-e, hogy további ágazati maradványösszegek is más ágazatokba vándorolnak?
  • Mi indokolja, hogy ezt az összeget versenysportokra költse a kormány?
  • Mikor tervez a kormány érdemi, legalább a szakszervezetek követeléseinek megfelelő mértékű béremelést?

– sorolta a kérdéseket Szabó Tímea.

Az elfoglalt Balog Zoltán helyett ezúttal is Rétvári Bence államtitkár válaszolt, aki azt állítja, hogy a kormány az elmúlt években tanúbizonyságát adta, hogy fontosnak tartja a szociális ágazatban dolgozók erkölcsi és anyagi elismerését. Felidézte, hogy 2014-ben bevezették a szociális ágazati pótlékot, 2015-ben pedig a kiegészítő pótlékot, emellett szerinte a 2017. évi minimálbér- és garantált bérminimum-emelés is érezhető emelkedést jelent az ágazatban dolgozók számára. Megemlítette a szociális ágazati összevont pótlék idén januári emelését is, és kijelentette: a kormány 2014 óta a szociális ágazatban dolgozók bérének növelésére 103 millió forint költségvetési többletforrást biztosított.

Arra, hogy a pótlékra szánt maradványösszeget miért adta a kormány inkább bicikliversenyre, Rétvári a válaszban nem tért ki.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik