Közélet

Megkérdezték Balogtól, miért költötték bicikliversenyre a szociális dolgozók pénzét

Medvegy Gábor
Medvegy Gábor

újságíró. 2017. 09. 11. 19:51

A miniszter helyett válaszoló Rétvári Bence kitért a konkrét válaszadás elől.

Miért kellett bicikliversenyre költeni a szociális dolgozók bérpótlékát? – kérdezte a Párbeszéd politikusa, Szabó Tímea független parlamenti képviselő az emberi erőforrások miniszterétől.

Az írásbeli kérdésben emlékeztet: a tavalyi költségvetésben 90 millió forint maradvány keletkezett, amit eredetileg a szociális és gyermekvédelmi ágazat dolgozóinak pótlékára szánt volna a kormány, de végül a Tour de Hongrie kerékpáros körverseny „évenkénti megrendezésére és hosszú távú fejlődése biztosítására” költötte el.

  • Miért nem lehetett a szociális ágazatra elkölteni ezt a pénzt?
  • Mi indokolta, hogy ezt egy bicikliversenyre költsék?
  • Várható-e, hogy további ágazati maradványösszegek is más ágazatokba vándorolnak?
  • Mi indokolja, hogy ezt az összeget versenysportokra költse a kormány?
  • Mikor tervez a kormány érdemi, legalább a szakszervezetek követeléseinek megfelelő mértékű béremelést?

– sorolta a kérdéseket Szabó Tímea.

Az elfoglalt Balog Zoltán helyett ezúttal is Rétvári Bence államtitkár válaszolt, aki azt állítja, hogy a kormány az elmúlt években tanúbizonyságát adta, hogy fontosnak tartja a szociális ágazatban dolgozók erkölcsi és anyagi elismerését. Felidézte, hogy 2014-ben bevezették a szociális ágazati pótlékot, 2015-ben pedig a kiegészítő pótlékot, emellett szerinte a 2017. évi minimálbér- és garantált bérminimum-emelés is érezhető emelkedést jelent az ágazatban dolgozók számára. Megemlítette a szociális ágazati összevont pótlék idén januári emelését is, és kijelentette: a kormány 2014 óta a szociális ágazatban dolgozók bérének növelésére 103 millió forint költségvetési többletforrást biztosított.

Arra, hogy a pótlékra szánt maradványösszeget miért adta a kormány inkább bicikliversenyre, Rétvári a válaszban nem tért ki.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Hungary's Mate Lekai (C) shoots to score a goal during the group D match of the Men's 2018 EHF European Handball Championships between Czech Republic and Hungary at the Varazdin Arena on January 17, 2018. / AFP PHOTO / Attila KISBENEDEK
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.