Közélet

Összevert nők kamuképeivel járatja le a szélsőjobb az antifasisztákat

Fehér nőket vernek véresre az antifák! - sivalkodik az amerikai szélsőjobb. A turpisság ott van, hogy a fotóik hamisítottak.

Donald Trump hatása egyre jobban érződik Amerikában azzal, hogy a szélsőjobb már annyira bátor, hogy náci zászlókat tesz közszemlére és fehér büszkeség menetet tart egy vidéki városban. Minden akcióra van reakció, így erre is: az utóbbi időszakban egyre szervezettebbé váltak az amerikai antifasiszták is, akik Charlottesville-ben is tüntettek.

A BBC News arról ír, hogy a Twitteren húzódik a két világnézet közötti következő törésvonal: elkezdtek a szélsőjobbos aktivisták átalakított képeket terjeszteni. Ezeken a képeken egy összevert fejű nő látható olyasmi szövegekkel, mint

“Azt választotta, hogy nácivá váljon. A választásoknak következményeik vannak. #ÜssMegEgyNácit”

Egy másik képen a szintén megvertre sminkelt Anna Friel angol színésznő látható azzal a felirattal, hogy “a fehér nők 53%-a Trumpra szavazott, a fehér nők 53%-ának így kéne kinéznie”. A képek jellemzője, hogy az Antifa-logót is rájuk tették. Csakhogy ezek hamisított képek – derítette ki Eliot Higgins, a Bellingcat weboldal kutatója.

Higgins rájött, hogy az internet egyik segglyukának is nevezhető 4chan fórumon szervezték meg az egész lejárató kampányt. Az alapot egy családon belüli erőszak kampány adta, aminek képeit 2007-ben tették közzé. Ezekre tették rá a szélsőjobbosok a logót és a feliratokat. A hamisított képek augusztus 23-án kezdtek keringeni a neten, természetesen kamu, antifasisztának álcázott profilokról.

Az egyik ilyen kamuprofil is árulkodó: augusztus 24-én hozták létre, és már 29 hamisított, erőszakra buzdító kép van rajta. A legtöbb ezeket posztoló profilt is az utóbbi napokban, órákban hozták létre. Higgins a 4chanen talált is egy felhívást, ami arra kéri a szélsőjobb szimpatizánsait, hogy keressenek a neten családon belüli erőszakról szóló képeket, és lássák el felirattal, hogy “megérdemelte, mert náci”.

És hogy miért segít Trump ezeknek a figuráknak? A charlottesville-i erőszak után ugyanis mindkét felet, így az antifasiszta tüntetőket is elővette, holott nem ők öltek meg egy tiltakozót, hanem a neonáci oldal egyik elborult arca. Mindenesetre Higgins szerint ezzel nem lesz vége a dolognak:

“Ez egy átlátszó és elég patetikus kísérlet volt, de nem lennék meglepve, ha a fehér nacionalista csoportok megpróbálnának kifinomultabb támadásokat intézni a jövőben.”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik