Közélet

Jövő héten pont kerülhet a holland konfliktus végére

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter volt péntek este az ATV Egyenes Beszéd című műsorának vendége.

A politikus a pénteken robbant holland konfliktussal kapcsolatban elmondta, a bírálóktól mindig azt kérte, hogy mondjanak neki konkrét példát a magyarországi korrupciós problémákra, és ő arra konkrét választ tud adni.

Azzal érvelt, hogyha olyan súlyos korrupciós gondok lennének, hazánk nem tudna ilyen kimagasló gazdasági eredményeket felmutatni. Sikeres pályán vagyunk, a szakadék széléről sikerült bravúros növekedést produkálni.

Közölte, hogy a holland külügyminiszter elhatárolódott a nagykövet által tett kijelentésektől. Szijjártó azt reméli, hogy jövő hét elejére lezárhatják az ügyet, mert utána egy csomó külügyminiszter érkezik majd hazánkba. 

Szó esett arról is, hogy Emmanuel Macron valamilyen furcsa oknál fogva kihagyta Budapestet és Varsót a héten tartott közép-európai turnéján. A miniszter szerint három év alatt sokan kongatták már a vészharangot a V4-ek fölött, pedig ez ma az unió leghatékonyabb szövetség.

Egyértelműen érdekek mutatnak arra, hogy az egységet a szomszédból megtörjék. Nagy tagországoknak kényelmesebb lenne, ha megbontanák

– jelentette ki.

Emlékeztetett, hogy júniusban a V4-ek a brüsszeli csúcs előtt már tárgyalt a francia elnökkel, és meg is vitattak súlyos európai uniós kérdéseket. Akkor azt beszélték meg, ha szükség van rá, az év második felében újból összeülnek.

Mivel idén mi vagyunk a V4-ek elnöke, ezért ésszerű lenne Budapest tartani a tárgyalást, erről munkatársi szinten folynak is egyeztetések. De nem vagyok benne biztos, hogy lesz ilyen.

Macron kijelentésére reagálva Szijjártó úgy fogalmazott, nem gondolja, hogy Lengyelország kijátszaná magát az EU perifériájára.

Ki kell pécézni két tagországot, divattá vált Lengyelországot és Magyarországot szidni. Ebben az ügyben a lengyel barátaink mellett állunk. Nem gondolom, hogy az EU jövője szempontjából ez pozitív irány.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik