Közélet

Csak 200 ezer tankönyv hiányzik

A tankönyvek legnagyobb része már az iskolákban van.

Az oktatási intézmények által megrendelt 12,7 millió tankönyvből mindössze 200 ezernek kell még augusztus 31-éig eljutnia az intézményekhez. Az Emberi Erőforrások Minisztériumának oktatásért felelős államtitkára egy zalaegerszegi gimnáziumban azt mondta, a maradék mintegy 200 ezer könyvet jellemzően az iskolaigazgatók – felújítások vagy más okok miatti – kérésére szállítja ki jövő csütörtökig a Könyvtárellátó Nonprofit Kft. (Kello).

A jelenlegi adatok szerint sehol nincs fennakadás, ahová véletlenül nem a megrendelt könyvek érkeztek volna meg, ott gyorsan megtörténik a csere. Az intézményvezetők augusztus 21-től adhatják le a pótrendeléseket. Mint ahogy tavaly, úgy idén sem fogja a tankönyvek hiánya akadályozni az iskolakezdést, több mint 1,1 millió gyerek pedig már ingyen jut hozzá a tankönyvekhez.

Palkovics László szerint az elmúlt 25 év legnagyobb összegű infrastrukturális beruházásai zajlanak az oktatási rendszerben. Csak az Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Program (EFOP) keretéből 270 milliárd forintot fordítanak az állami, magán és egyházi fenntartású intézmények fejlesztésére. Ebből 130 milliárd forint jut az infrastruktúra javítására, felújításokra és építésekre.

Az állami iskoláknak meghirdetett, 60 plusz 30 milliárd forintos keretösszegű fejlesztési pályázatok lezárultak, ezek eredményét hamarosan kihirdetik. Folytatódik a tanterem- és tanuszoda-fejlesztési program is, eddig 25 létesítményt adtak át és további 40 építése zajlik még.

A béremelés következő szakaszaként szeptembertől átlagosan 3,4 százalékkal nő a pedagógusok fizetése. Az egyetlen módosítás idén, hogy – a szakszervezetek felvetése alapján – az igazgatók a teljesítmények alapján differenciált béremelést tudnak végrehajtani. Palkovics László azt mondta, a szempontrendszert “célszerű, ha az iskolaközösség együtt alakítja ki, de végső soron az iskolaigazgatók kezében van a döntés”. Dönthetnek úgy, hogy mindenki megkapja a béremelést, de határozhatnak arról is, hogy valamilyen módon differenciálják azt. (mti)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik