Közélet

Két év alatt 10 milliárd ment el a határon túli foci támogatására

Orban-Viktor-focizik(210x140).jpg (Array)
Orban-Viktor-focizik(210x140).jpg (Array)

A legtöbb pénzt, hárommilliárd forintot a Délvidék Sport Akadémia, ezen keresztül pedig a szerb másodosztályban szereplő Labdarúgó Klub Tsc (Topolya) kapta, derül ki a Magyar Nemzet összesítéséből.

A második legnagyobb összeget is másodosztályú klub kapta, a szlovák Liga 2-ben szereplő Komáromi Football Klub ugyanis 5,9 millió eurót, azaz nagyjából 1,8 milliárd forintot, ebből újíthatják fel a stadiont.

Hivatalosan azért támogatja a kormány és az MLSZ a határon túli klubokat, mert így szélesebb a merítés, hátha valahol felbukkan egy tehetség. De nem rendszeres, hogy a magyar származású focisták a magyar válogatottat választják, sőt. A román nemzeti tizenegyben például már többen is bemutatkoztak, augusztusban négyen is pályára léptek az U18-as válogatottban. Ez nem kizáró ok még a magyar nemzeti 11-hez, a felnőttválogatottság lenne az.

Az MLSZ Nemzetnek küldött válaszából kiderül az is, hogy tavaly öt határon túli program kapott egymilliárd forintos támogatást. A Seszták Miklós fejlesztési miniszternek kedves Munkácsi Labdarúgó Akadémia, a Mészáros Lőrinchez köthető Eszék Sport Akadémia, a felcsúti akadémiával szoros kapcsolatban álló Csíkszereda Sport Akadémia, az erdélyi Sepsiszentgyörgy Sport Akadémia, valamint a felvidéki Dunaszerdahely Sport Akadémia.

Nyáron arról döntött a kormány, hogy további 413,2 millió forinttal támogatja a Székelyföld Labdarúgó Akadémiát és alközpontjait.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik