Belföld

11 edző miatt kap 3 milliárdot a magyar adózóktól a TSC Bačka Topola

focilabda(430x286)(1).jpg (labda, foci, gól, )
focilabda(430x286)(1).jpg (labda, foci, gól, )
Ha ez is kevés érv, akkor jobb ha tudja, innen indult a válogatott csapatkapitánya. A szerbé.

Mint korábban megírtuk, hárommilliárd forintot adott a magyar kormány egy 14 ezer fős szerbiai település harmadosztályú focicsapatának, pontosabban a Délvidék Sport Akadémiának. Az még nem létezik, a pénzt Topolya csapata éppen azért kapta, hogy legyen.

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium az RTL Klub megkeresésére közölte: nemzetpolitikai cél a határon túli magyarok segítése, a nemzeti összetartozás erősítése, a fiatalok sport iránti elkötelezettségének növelése,

a sport nemzeti ügy.

Szabó Tímea, a Párbeszéd társelnöke nem érte be ennyivel, újra rákérdezett Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszternél:

 Milyen szakmai indokkal magyarázható a Délvidéki Futball Akadémia 3 milliárd forintos állami támogatása?”

Fónagy János államtitkár válaszában először ismét azt ecsetelte, ez miért nemzeti ügy, majd rátért, hogy a program nem egy település érdekeit szolgálja, a cél a térség klubjainak fejlesztése.

A TSC Bačka Topola/Topolya (TSC) több mint 100 éves múlttal — ezáltal komoly futball kultúrával és hagyományokkal — rendelkező tradicionális labdarúgó klub. A fő hangsúlyt az utánpótlás nevelésére helyezik, felnőtt csapatuk jelenleg harmadosztályban szerepel. Az egyesületben dolgozó 15 edző közül 11 magyar. A TSC több mint 150 gyerekkel foglalkozik, a tömegesítést, az utánpótlásképzés legfontosabb szervezeti struktúráját tekintve a Vajdaság harmadik legjobb utánpótlás nevelő egyesülete. Képzési rendszerükből került ki a jelenlegi szerb válogatott csapatkapitánya, az angol Premier League-ben szereplő Southampton középpályása, Dusán Tádity. (sic!)

Ha ez nem lenne elég szakmai érv, az államtitkár jelezte, hogy Topolya komoly kapcsolatot ápol a Debrecen, az MTK, a Ferencváros és a Puskás Akadémia csapatával, a szakmai kapcsolat az anyaországgal nem új keletű.

A TSC jó kapcsolatot ápol a Szegeddel és az MTK-val is. Könyves Norbert így került Topolyáról az MTK-ba, ő ma már a Debrecent erősíti akár csak Takács Tamás, aki szintén játszott a TSC-ben. A sort még nagyon hosszan folytathatnánk . . .

 

(…) Topolyáról 7-8 gyermek különböző magyarországi akadémiákon focizik, de ugyanez elmondható a Vajdaság más magyar városainak gyermekeiről is. A TSC utánpótlás képzési rendszere magyar rendszerben már akadémiai szintet jelent.

A magyar kormány a központi akadémia megépítésével támogatja a térséget és a gyermekeket – írta az államtitkár, emlékeztetve rá, hogy tavaly decemberben összesen mintegy 600 milliárd forint értékű költségvetési átcsoportosításról döntött a kormány, és jutott pénz a kórházak, az oktatás és a nyugdíjasok kiemelt támogatására is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik