Közélet
Varga-Mihaly(70b762bf-4199-4f23-954e-44408de472dc)(960x640).jpg (Array)

Varga Mihály nyugdíjemelésről, politikai blöffről beszélt

Farkas György
Farkas György

újságíró. 2017. 08. 23. 06:59

Szerinte a bérunió egyenlő az adóemeléssel.

A nemzetgazdasági miniszter úgy látja, hogy aki bérunióról beszél, az igazából adóemelést akar, a bérek közötti különbség eltüntetéséhez ugyanis jelentősen kellene emelni az adókat. A Magyar Időknek Varga Mihály azt mondta, számára ez az ellenzéki felvetés nem más, mint politikai blöff.

Aki a béruniót hangoztatja, annak nincs egyetlen saját terve, ötlete sem arra, hogy miként lehetne a magyar és a nyugati bérek közötti különbséget csökkenteni, eltüntetni. Hasonló megoldásokkal állt elő annak idején a szocialista-liberális kormányzat,  a végeredmény ismert: államcsődközeli helyzet, megszorítás, visszaesés – tette hozzá a miniszter, aki úgy vélte,

az elmúlt két-három év pontosan bebizonyította, hogy nem kell Brüsszelre várni azokban a témákban, amelyekben a saját erőnkből is átgondolt lépéseket tehetünk.

Varga Mihály arról is beszélt, hogy Magyarországon véget ért az olcsó munkaerő kora, amit jól mutat, hogy hatalmas ütemben nőnek a fizetések. Szerint a bérfelzárkóztatás az egyik fő kérdés, de a gazdaság jó teljesítményének előnyeiből a nyugdíjasoknak is részesülniük kell.

Varga: bérfelzárkóztatás, munkaerő-megtartás, hatékonyságnövelés kell!
A nemzetgazdasági miniszter megfogalmazta, mik a legfontosabb gazdaságpolitikai célok.

A kormány egyik legfontosabb célja, hogy mindenki részesülhessen a gazdaság kiemelkedő teljesítményéből, így tehát a nyugdíjasok sem maradhatnak ki az előnyökből.

Az elmúlt hat évben olyan mértékben sikerült növelni az idősek juttatásait, hogy kompenzálni lehetett a 13. havi nyugdíj eltörlését.

nyugdíjas (Array)
A magyar nyugdíjrendszer nem omlik össze, de egyre igazságtalanabb
Az MTA Társadalomtudományi Kutatóközpontjának tudományos főmunkatársa szerint a magyar nyugdíjrendszer fenntartható és stabil alapokon nyugszik.

Arról már döntött a törvényhozás, hogy január elsején 3 százalékkal emelkednek a nyugdíjak, de az idősek juttatásainak ügye ősszel újra a kormány napirendjére kerülhet.

Elderly woman keeping hands by her lips
Dőlni fog a pénz a nyugdíjasokhoz az idén és jövőre is
A tervezettnél magasabb infláció, a remélt gazdasági növekedés, és a várható jövő évi emelés az átlagnyugdíjasnak több tízezer forint pluszt jelenthet.

A nyugdíjasokat ugyanis az infláció alakulása és a gazdaság teljesítménye miatt is pluszösszeg illetheti meg. Ezekről a kormány október táján határoz. A várható kifizetések pedig novemberben érkezhetnek meg a címzettekhez. (mti)

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

View of the Cerro Azul, in the Serrania La Lindosa -which had been declared Protected Archaeological Site of Colombia last May- in the Amazonian jungle department of Guaviare, Colombia, on July 2, 2018. 
Both the Serranias of Chiribiquete and La Lindosa had been closed to outsiders for many years during the armed conflict and are now opening up to scientific research.  / AFP PHOTO / Diana Sanchez

Egy lépésre vagyunk az összeomlástól

Kommentek

Pusztazámor, 2012. május 24.
A Pusztazámori Regionális Hulladékkezelő Központ lerakójának tetején ürít egy kukásautó. A Fővárosi Közterület-fenntartó (FKF) Zrt. kukásautói szállítják a Budapesten keletkezett szemét egy részét a telepre.
MTI Fotó: Máthé Zoltán
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.