Közélet

Meghalt egy magyar egyetemista Olaszországban

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter keddi budapesti sajtótájékoztatóján a barcelonai terrortámadással kapcsolatban elmondta, augusztus 18-ától máig 121 magyar állampolgár regisztrált a konzuli szolgálatnál spanyolországi tartózkodása miatt. A támadás idején 100 regisztráció volt, az érintetteket meg is keresték.

Mint fogalmazott, meg kell nézni, kik a támadások elkövetői, illegális bevándorlók vagy olyanok, akik maguk (vagy családjuk) korábban bevándorlóként érkeztek, és az integrációjuk nem sikerült.

Szerinte a nyár eseményei megmutatták, hogy elképesztő módon megnőtt a konzuli ügyek száma, a konzuli szolgálat nagyon leterhelt volt, ezért nyolcvannal megemelik a számukat.

Az új konzulok Nyugat-Európában, Délkelet-Ázsiában, Észak-Afrikában, a Közel-Keleten és Latin-Amerikában állnak szolgálatba – közölte.

A miniszter a konzuli feladatokról szólva megjegyezte: legutóbb egy olaszországi nemzetközi táborban részt vevő magyar egyetemista halála ügyében intézkedtek.

A 24.hu megkeresésére a Külgazdasági és Külügyminisztérium arról tájékoztatott, hogy az elhunyt diák szakadékba zuhant.

A közelmúltban nyelvvizsgázó Csiszár Jenőről újságírói kérdésre elmondta, szeptemberben áll szolgálatba a milánói főkonzulátus élén. (MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik