Közélet

Csiszár Jenő felesége is kaphat munkát a milánói konzulátuson

A házastársak foglalkoztatásának lehetőségét is megteremtette a külügy.

Akár Csiszár Jenő felesége is dolgozhat majd a milánói konzulátuson, a külügy ugyanis létrehozta a „külképviselet által foglalkoztatott házastárs” pozícióját – tudta meg a hvg.hu. E mögött az a logika rejlik, hogy ha már a diplomatákkal megy férjük vagy feleségük a külszolgálatra, ők is dolgozhassanak velük, ha megfelelnek bizonyos követelményeknek. A külképviseletek által foglalkoztatott házastársak elsődleges feladata az adminisztratív-technikai feladatok ellátásában való közreműködés.

Reagált a külügy

A Külgazdasági és Külügyminisztérium a cikkhez a következőket fűzte hozzá:

„A diplomata házastársának a külképviseleten történő alkalmazására – szemben a cikkben állítottakkal – eddig is volt lehetőség. Sőt a házastárs alkalmazása a mostani változtatás után kisebb költséggel jár.  A 2017. augusztus 1-jétől hatályos változások eredményeként a külképviseleteken dolgozó munkatársak átlagos jövedelemszintje kis mértékben emelkedik, a fokozottabb differenciálás miatt a kollégák egy részének jelentősebben, másoknak kevésbé nő a fizetése, és vannak olyanok is, akiknél csökken a juttatás szintje. Ezzel az intézkedéssel a magyar diplomaták javadalmazása EU-28-as összehasonlításban már nem a 27., hanem a 25. helyre lesz elegendő, és immár eléri a V4-ek másik három országa által alkalmazott juttatási szint kétharmadát. A fizetés meghatározásakor az adott ország életszínvonala mellett az életkörülményeket, illetve a munka összetettségét és a külgazdasági és külpolitikai prioritásokat is figyelembe vettük.”

Nem is rosszul fizetett pozícióról van szó: egymillió forint körüli, vagy annál nagyobb havi fizetést lehet elérni, amihez kiegészítő juttatások is társulhatnak, például lakhatási, iskoláztatási alap. Ez persze más diplomatákra is ugyanúgy vonatkozik.

A külképviseletekről szóló törvényből kiderül, hogy Csiszár Jenő főkonzuli felkészítését Szijjártó Péter külügyminiszter irányítja. A tisztséghez felsőfokú végzettségre és külügyi szakmai vizsgára, emellett a fogadó ország nyelvén kívül angol nyelvvizsgára is szükség van.

Egy december 21-től életbe lépett törvénymódosítás értelmében egyébként már szakképesítés nélküli, érettségivel rendelkező munkatársakat is ki lehet nevezni külszolgálatra kormányzati ügykezelőnek, aki a misszióvezetők alatt dolgozik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik