Közélet

Soproni: Nem akarjuk összegyurcsányozni magunkat

Soproni: Nem akarjuk összegyurcsányozni magunkat

Főleg úgy, hogy már Simicska Lajosnak is jobban hisznek, mint a DK elnökének. Nagyinterjú Soproni Tamással, a Momentum alelnökével elnézésről, 10 százalékról, dühről és pöcsökről.

Tisztázzuk: kik azok a ballibsi, álértelmiségi pöcsök? Fekete-Győr András pártelnök azt mondta, ön tisztázni fogja a helyzetet.

Kezdjük ott, hogy nagyon felhúztam magam akkor, ennek az eredménye lett az a Facebook-bejegyzés.

Min?

Azon, hogy az általam egyébként tisztelt baloldali véleményformálók egy része automatikusan beáll a haverok mellé, és összezárnak anélkül, hogy valójában tudnák, mi történt a Nyitás Fesztiválon Ungár Péterrel. Persze, van, amiért elnézést kell kérnem. Egyrészt tudom, hogy erősen fogalmaztam.

Ezért kér elnézést?

Nem, dehogy. Szerintem egy fiatal generáció képviselőjeként belefér, hogy erősen fogalmazzak egy társadalmi igazságtalanság kapcsán.

Kell a düh a politikába, hiányzik a jó irányú düh a politikából.

Azonban az nagy baj, ha valakit úgy sértünk meg, hogy nem akartunk. És én sok, magát balliberálisnak gondoló embert megsértettem, ezért elnézést kérek. Főleg úgy, hogy magamat is szociáldemokratának tartom, a politikusi példaképem Kéthly Anna.

Utasították a párton belül az elnézéskérésre?

Én jeleztem, hogy mivel akaratomon kívül megsértettem embereket, tisztázni akarom ezt az egészet. Lelkiismeret-furdalásom volt.

Meg volt beszélve előre, hogy ennyire ki fog akadni egy nyilvános posztban?

Egyeztettem a kommunikációs csapatunkkal, de Fekete-Győr Andrásnak nem szóltam előre.

Úgy néz ki, ön a párt ökle, a Momentum Németh Szilárdja.

Erős sértés. Annyi közös van bennünk, hogy én is küzdősportoltam, de semmi több. Baloldalinak tartom magam, nagyon erős igazságérzettel.

Ungár Péter LMP-s politikusként vagy a barátaival bulizó magánemberként volt lenn a Momentum táborában?

Nem volt meghívott előadó, és arról sem tudok, hogy lennének momentumos barátai. Bérletet vásárolt, mint mindenki más, és vendégként vett részt a fesztiválunkon.

Tudjuk egyáltalán az igazságot erről az ügyről? Két féligazság kering, Ungáré és a Momentumé.

Az esetet követő reggel értesültünk a táborban arról, hogy mi történt. Rögtön beszéltünk az érintettekkel, biztosítottunk nekik helyben pszichológust és ügyvédi segítséget, valamint javasoltuk, hogy vegyék fel a kapcsolatot a Patent Egyesülettel. Ezt követően kitiltottuk a Momentum rendezvényeiről Ungár Pétert, és az ott jelenlévő újságírónak, aki megkeresett minket, azt mondtuk, nem szeretnénk nyilatkozni, mert az érintettek bevonása nélkül ezt nem akartuk.

Később mégis napvilágra került az ügy. Több mint két héttel később.

Zavaros volt a Momentum kommunikációja ebben az ügyben, belátom. Ennek az volt az oka, hogy folyamatosan egyeztetnünk kellett az érintettekkel.

Fotó: 24.hu/Berecz Valter

Erősen kétlem, hogy Ungár Péternek érdekében állt volna az, hogy magától nyilvánosságra hozza a Bodajkon történteket, főleg, hogy bevallása szerint nem is emlékszik a részletekre. A Momentum tett bármit annak érdekében, hogy az ügy napvilágot lásson?

Annyiban csak, hogy az érintettekkel nekünk egyeztetni kellett, mi az, amit a beleegyezésükkel elmondhatunk annak az újságírónak, aki lenn volt és megkérdezett minket az ügyről. Ez az újságíró keresett meg minket később, de még a feltételezést is visszautasítom, hogy bárkit kértünk volna arra, írja meg az esetet.

Meg tudja erősíteni azt, hogy a fesztivál vége és a botrány kirobbanása között eltelt időszakban volt egyeztetés a Momentum és az LMP között más témában, ahol ott volt a Párbeszéd és az Együtt képviselője is?

A négy párt között nem volt szakpolitikai egyeztetés az említett időszakban.

Valami más volt?

Kincses Gyula egészségpolitikusnak volt egy kezdeményezése, ahová minden párt meghívót kapott, el is mentünk, a Fidesz-KDNP-t kivéve. Ugyanakkor fontos hangsúlyozni, hogy Ungár Péter nem egyenlő az LMP-vel, személy szerint tisztelem a pártot, sok mindenben egyetértünk. Nem az alapján döntünk a szövetségi politikánkról, hogy egy elnökségi tagjuk magánemberként mit csinál egy fesztiválon.

A szövetségi politikájukról már döntöttek, egyedül indulnak a választáson.

Igen, de ez független az Ungár-ügytől. Mindig is azt mondtuk, hogy 106 egyéni jelölttel és önálló listával készülünk a választásokra.

Kiheverték már a két elnökségi tag lemondását?

Pottyondy Edina személyes okok miatt mondott le, erről nem is szeretnék többet mondani. Kádár Barnabásnak tényleg voltak nézeteltérései az operatív vezetéssel, de azt hiszem, a lemondásával jó döntést hozott. Örülök, hogy párttagként fontos feladatokat látnak el a továbbiakban is.

Ha jól tudjuk, mind a négy elnökségi tag, az alelnök és a három elnökségi tag ellen is volt bizalmatlansági indítvány.

Igen, ellenem is.

Meglepte?

Nem. Az olimpiai népszavazási kampányban a Momentum még egy 140 fős baráti társaság volt, azóta tízszeresére duzzadt a szervezet. Természetes, hogy féltávnál megvitatjuk, átgondoljuk a szerepeket a szervezetben. Akik maradtak a pozíciójukban, Orosz Anna és én, őket megerősítette a tagság, ahogy azt is, jó az az elképzelés, ami mentén haladunk.

A végén Fekete-Győr András is kért egy bizalmi szavazást maga mellett. Nehogy kimaradjon a jóból?

Így látta helyesnek. Hatalmas szervezeti növekedés és egy intenzív fél év után kért megerősítést a személye és a bal- és jobboldal meghaladását képviselő programja mellett. Kilencven százalékos többséggel meg is kapta. Folytatjuk a megkezdett munkát.

Kádár Barnabás szervezte a Momentum eddigi egyetlen valódi sikerét, a Nolimpia-kampányt, pár hónappal ezután viszont már nincs bent a párt elnökségében. Ezek után nem látja veszélyben a saját pozícióját?

Mindenkinek meg kell találnia azt a helyét a pártban, ahol jól érzi magát és hasznára van a szervezetnek. Szerintem egyébként nem a Nolimpia volt a Momentum legnagyobb sikere, hanem az, hogy már 1200 tagunk van, jelen vagyunk közel száz városban Soprontól Debrecenig, Kolozsvártól Londonig, és a legdinamikusabban erősödő párt vagyunk az országban.

Üzent a távozó elnökségi tagoknak, csak épp a kérdésre nem válaszolt.

Nem látom veszélyben a saját pozícióm.

Fotó: 24.hu/Berecz Valter

A Nolimpia utáni tisztújításkor indult elnökségi tagnak Mécs Imre fia, Mécs János is. Akkor nem választották meg. Most indul?

Nagy tisztelője vagyok Mécs Jánosnak…

… hiszen védte is nyilvános szereplései során a vidékieket – vagy inkább a pestieket – kifigurázó írását.

De nem emiatt vagyok tisztelője. Mécsnek van egy kiváló véleményszintetizáló, kompromisszumkereső tulajdonsága, ami jó vezetővé teszi őt. Ösztönöztem is az indulásra.

De sikerült?

Nem, más jellegű elfoglaltságai miatt nem indul, de aktív tagja a közösségnek.

Miért kellett küldöttgyűlési határozat az önálló indulásra, ha hónapok óta ezt szajkózzák?

A küldöttgyűlés a legfőbb döntéshozó szerv, hivatalos döntést az tud hozni a párt szövetségi politikájáról. Úgy érezték, fontos a megerősítés és a megszólalásuk a témában. A médiában megjelent hangokra is kívántak ezzel reagálni.

Nem állunk be az Új Pólusba és nem gyurcsányozzuk össze magunkat.

Úgy is, hogy ön 2014-ben tagja volt egy helyi szintű összefogásnak, az Együtt színeiben indult, de ott volt a DK és a PM is?

Nem voltam párttag, az Együtt támogatásával indultam el a helyi önkormányzati választáson a VI. kerületben. A végtelenül tisztességes, sajnos később elhunyt akkori polgármesterjelölt, Kiss Róbert kért fel.

Annyira rossz emlékű az akkori összefogás, hogy most csuklóból elutasítják?

Nagyon tisztelem az Együttet, az akkori politikájukat végképp, de biztos vagyok benne, hogy most nem az összefogás az Orbán-rendszer leváltásához vezető út. Ahogy Ceglédi Zoltán szokta mondani, lehet, hogy valaki nagyon szereti a Gundel-palacsintát, a gulyáslevest és a tökfőzeléket külön-külön, de

ha összeturmixoljuk ezeket, az mégiscsak moslék. Megpróbálták 2014-ben, nem jött össze, most másra van szükség.

De azt még nem próbálták, ami most a terv egyeseknél, hogy lesz egy Új Pólus, amiben benne van az Együtt, a Párbeszéd, talán az LMP, és lesz külön az MSZP–DK.

Ezt még tényleg nem. Mindig vannak új szereplők, akiket ki lehet próbálni, de ha a Momentum bárhová is beállna, nulla százalékot vinne magával.

Ennél azért több van most.

A választóink nem azért fognak ránk szavazni, mert azt akarják, hogy összefogjunk másokkal, mi pedig nem fogjuk elárulni a Momentum szimpatizánsait.

Mégis többen suttogták az elmúlt időben az LMP és a Momentum közeledését. Csak volt valami alapja.

Megértettem és megértem azokat, akiknek ez vágyuk, gondolom, ennek adtak hangot. De ebben nincs több egyesek álmának szóbeli megformálódásánál. De ha valódi reményt akarunk a rendszerváltásra, nem szabad összefognunk, mert garantált a bukás.

Fotó: 24.hu/Berecz Valter

Arra van reális esély, hogy a Momentum egyedül kormányt vált?

Persze.

Mikor?

Arra van esély 2018-ban, hogy folyamatosan növekedve ott legyünk, ha ez a mostani rendszer összedől. A bodajki táborban korábbi Jobbik-szavazó és jelenlegi Fidelitas-tag is odajött hozzám és elmondták, nyitottak, csatlakozni fognak hozzánk.

Ez azért kevés. 2018 remény vagy valóság?

A mi feladatunk az, hogy folytassuk az építkezést. Ez magával fogja hozni az áttörést és a sikert. A minimális célunk, hogy erős középpártként megakadályozzuk a Fidesz újabb kétharmadát.

Mit jelent százalékban, hogy erős középpárt?

10 százalék már középpárt.

Most 3-4 van.

Öt is.

Az a tíz fele.

Fél éve még senki nem hallott rólunk, csak a szüleink és a barátaink. De nem aggódunk: előre beütemezett politikai stratégiánk van a növekedésre.

Amiről többet nem mondhat?

Nem. De augusztus 20-án bemutatjuk a Cselekvés Köreit, és a hozzájuk tartozó platformot. Az fontos állomás lesz.

A Fidesz abszolút többségét ezek szerint biztosra veszik.

Egyáltalán nem, de jelenleg nem úgy áll a helyzet, hogy azt bármiféle összefogás meg tudná akadályozni. De – teszem hozzá – biztosan nem véletlenül durvulnak be. Hallani, hogy Simicska Lajosnál is vannak dokumentumok…

… meg Gyurcsány Ferencnél is.

Szerintem eljutott oda a magyar közélet, hogy már Simicskának is jobban hiszünk, mint Gyurcsánynak, ami hihetetlen, de így van.

Akkor nem lesz kormányváltás.

A Momentumnak olyan közösségként kell megjelennie, hogy ha megrendül a rendszer, ott legyen és valós alternatívát tudjon kínálni, a kiábrándult Fidesz-tábor pedig így ne a szélsőjobboldali Jobbikhoz vagy a leszerepelt MSZP-hez pártoljon.

Szóval 2018-ban még nem lesz kormányváltás.

Előfordulhat, hogy lesz, ha meginog a rendszer.

Fotó: 24.hu/Berecz Valter

Ha történelmi párhuzamot keresünk, akkor az a terv, mint a Fidesznek a rendszerváltás idején? Először bekerülni a parlamentbe, aztán később győzni?

Nem tudom megerősíteni, hogy nekünk a Fidesz bármiféle előképünk lenne. De az igaz, hogy tanulunk a hibáikból. Ahogy más pártok hibáiból is.

Mi az a hiba, amit a Fidesz elkövetett, de önök nem tennék?

Beszélgettünk korábban 1994-ig aktív, meghatározó tagokkal a Fideszből. Nem volt előképe annak, hogy ennyire kisiklik egy rendszerváltó, liberális párt története, de apró jelek voltak. Mi éppen ezért soha nem küldünk egy embert pénzügyi tárgyalásokra, nehogy túl erős személyi függés alakuljon ki, mint Simicskánál. Megpróbáljuk elkerülni azt is, hogy egy baráti kör vegye át a párt irányítását, például Fekete-Győr András jobboldali beállítottságú, én meg szociáldemokrata vagyok.

Hogy haladnak az egyéni jelöltek kiválasztásával?

Augusztus 20-án bemutatunk 20 embert a tizenkilenc megyéből és a fővárosból, akik már most élén járnak a helyi szinten már működő Cselekvés Köreinek.

Az első húsz helyi jelölt?

Nem, az egyéni választókörzetek jelöltjeiről csak október-november környékén döntünk hivatalosan.

2018-ig még lesznek helyi szinten időközik, tervezik az indulást?

Persze. Egy pártnak meg kell mutatnia, meg kell mérettetnie magát. De ehhez az is kell, hogy találjunk alkalmas embert, akit ha felkészítünk, van esélye.

Van összefüggés aközött, hogy kimondták, egyedül indulnak, és aközött, hogy ha bárkivel összefognak, akkor öt helyett tíz százalék kell a bejutáshoz?

Nincs. Mi abban hiszünk, hogy egyedül is képesek vagyunk, illetve csak egyedül vagyunk képesek sikert elérni.

És így a lista összeállításánál sem kell közösködni másokkal, csak momentumos jut be adott esetben.

Ez nem szempont. A szempont az, hogy a saját elképzeléseinket mutassuk meg, azzal érjünk el áttörést.

Mi a helyzet egy későbbi koalíciókötéssel?

A kormánykoalíció teljesen más kérdés, a mostani küldöttgyűlési határozat nem zárja ki ennek a lehetőségét. De ez még messze van.

De egyéni jelöltek esetleges visszalépése más pártok javára nincs olyan messze. Ettől is elzárkóztak?

Igen, a küldöttgyűlési határozatunk világosan fogalmaz. Egyébként nem látom, hogy előállna olyan helyzet, hogy ez reális forgatókönyv legyen.

Dehogynem. A választó nem hülye, az esélyesebb jelöltre szavaz, Ózdon az MSZP-s szavazó simán átszavaz a Jobbikra, ha neki van esélye győzni.

Így van. A választó nem hülye. Ő majd eldönti. Mi 106 egyéni jelöltet indítunk.

Senkit nem léptetnek majd vissza?

Nem.

Fotó: 24.hu/Berecz Valter

Az országos pártlista összeállítása is zajlik?

Elkezdtük, dolgozunk azon, hogy vegyesen szerepeljenek rajta országosan ismert politikusok, helyi arcok és ismert közéleti személyiségek, véleményformálók és popsztárok, akik vállalják, hogy reprezentatív, nem befutó helyen közösséget vállalnak így a Momentummal.

Van már popsztár, aki vállalta?

Folyamatos a kapcsolatfelvétel.

És ki lesz a miniszterelnök-jelölt? Párton kívüli vagy párttag?

Erről még nem döntöttünk. Majd ősszel.

Előbb program lesz vagy jelölt?

Program, október 15-én.

Nem hitelteleníti a későbbi jelöltet, hogy a programhoz varrják a kabátot?

A programban megjelenő értékek fontosabbak a személynél. Éppen ezért szerintem nem keresünk külső jelöltet.

Nem hozunk egy újabb Bajnai Gordont.

Nem adná magát, hogy a pártelnök legyen a miniszterelnök-jelölt?

De. Én ettől nem zárkózom el.

Nem is ön a pártelnök.

Könnyen beszélek, igen.

Az alelnök lenne jelölt?

Alázattal kell a kérdéshez állni.

Azzal áll?

Azzal, de önkritikusan is, tudni kell azt, hogy az ember jelenleg mire képes, és mire nem.

Olvasói sztorik